Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.v.) og tidligere statsminister Ahmet Davutoglu avbildet i nasjonalforsamlingen i Ankara. Davutoglu kunngjorde fredag at han har dannet et eget parti og vil utfordre presidenten.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.v.) og tidligere statsminister Ahmet Davutoglu avbildet i nasjonalforsamlingen i Ankara. Davutoglu kunngjorde fredag at han har dannet et eget parti og vil utfordre presidenten. Foto: Burhan Ozbilici / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias tidligere statsminister Ahmet Davutoglu (60) har lansert et nytt politisk parti for å ta opp kampen med statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiet har fått navnet Gelecek Partisi (Fremtidspartiet), opplyste Davutoglu fredag – tre måneder etter at han meldte seg ut av Erdogans parti AKP.

– I dag etablerer vi vårt parti med å si: Fremtiden tilhører folket, og fremtiden tilhører Tyrkia, sa han.

Han ønsker å reversere reformer som er innført under Erdogan, og som har gitt presidenten mer makt på bekostning av nasjonalforsamlingen. Han ønsker også å sikre større frihet for den tyrkiske befolkningen.

– I en tid med autoritære og populistiske tendenser i verden, må vi bygge et land hvor hederlige mennesker går med hodet høyt hevet og med fri vilje, sa Davutoglu da han lanserte partiet fredag.

Hardt slag

Politikeren er en mangeårig alliert av Erdogan, og da han trakk seg fra AKP i september var det et hardt slag for både Erdogan og partiet.

Davutoglu har tjenestegjort som utenriksminister fra 2009 til 2014, og var deretter statsminister i en toårsperiode.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke lenger mulig å jobbe under den nåværende AKP-ledelsen, som stempler all kritikk innad i partiet som forræderi, sa Davutoglu da han trakk seg fra partiet i september.

Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan

Økt motstand

Den siste tiden har Erdogan møtt økende motstand fra tidligere allierte. Også tidligere finansminister Ali Babacan har sagt han vil lansere sitt eget parti ved årsskiftet. Babacan meldte seg ut av AKP i juli.

Både Babacan og Davutoglu har vært svært kritiske til omvalget i Istanbul i juni etter at Erdogan ikke ville godta seieren til opposisjonens ordførerkandidat Ekrem Imamoglu i mars.

Davutoglu anses som arkitekten bak Tyrkias tidligere Syria-politikk, som blant annet har ført til at 3,6 millioner syriske flyktninger ankom landet.

Aktuelt: Erdogan gjentar trussel om å «åpne portene» i Ungarn