Skotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse

SNP-leder Nicola Sturgeon (i midten) avbildet sammen med, partiets kandidat i East Dunbartonshire, Amy Callaghan, under en julemiddag for pensjonister 11. desember. SNP gjorde det svært godt i valget, og sikret seg 13 nye seter.
SNP-leder Nicola Sturgeon (i midten) avbildet sammen med, partiets kandidat i East Dunbartonshire, Amy Callaghan, under en julemiddag for pensjonister 11. desember. SNP gjorde det svært godt i valget, og sikret seg 13 nye seter. Foto: Andrew Milligan / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skotske nasjonalistpartiet SNP står fjellstøtt i Skottland. Nå kan det gå mot en ny folkeavstemning i 2021 om utmelding fra den britiske unionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skotske nasjonalistpartiet får 48 representanter i det britiske Parlamentet, ifølge BBC s resultatoversikt. Det er 13 flere enn ved forrige valg

SNP er EU-tilhengere og vil at et selvstendig Skottland skal være med i unionen.

Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, mener både en anti-konservativ bølge og et ønske om en ny folkeavstemning om uavhengighet er grunner til at SNP får god oppslutning

– De har hatt en sterk og god valgkamp og vært klare og tydelige. De andre skotske partiene har egentlig ikke klart å nå opp i det hele tatt, sier han til NTB.

Kan gå mot uavhengighet og EU-medlemskap

Mustad tror dermed en skotsk løsrivelse fra det forente kongedømmet kan bli resultatet hvis skottene går til urnene i 2021.

– Hvis SNP klarer å bygge opp et momentum fram til valget og vinner flertallet, skal det mye til at det blir stoppet i London – selv om Johnson har sagt han vil gjøre det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skottene holdt folkeavstemning om løsrivelse i 2014. Da stemte drøyt 55 prosent for å bli. Nå, fem år og et langt brexit-kaos senere, later stemningen til å være en annen.

– En ny folkeavstemning gjør at Skottland selv kan bestemme over sin fremtid. De kan da velge å forlate den britiske unionen og vil etter det så fort som mulig komme seg inn i EU igjen. Det er strategien til SNP, forklarer Mustad.

– Gir folket en sjanse til å velge

SNPs Amy Callaghan slo Liberaldemokratenes leder Jo Swinson på målstreken i torsdagens valg og sikret seg plassen med en margin på 149 stemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en enorm prestasjon, for meg personlig, men også for folket i East Dunbartonshire, som fullstendig avslår begrensende politikk, og gir folket en sjanse til å velge sin egen fremtid. Jeg synes det er utrolig viktig, sa Callaghan etter seieren. Hun la til at hun var tilfreds med å ha fratatt Swinson setet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter nederlaget har Swinson valgt å gå av som partileder.

– La meg si at for millioner av mennesker i landet vårt vil disse resultatene bringe med seg frykt og forferdelse. Folk leter etter håp, sa Swinson, og la til:

– Jeg tror fortsatt på at vi som et land kan være varme og sjenerøse, inkluderende og åpne, og at om vi jobber sammen med våre nærmeste naboer, kan vi oppnå så mye mer.