Briter trosser regn og vind og går til valgurnene

<p>Både statsminister Boris Johnson og Labour-leder Jeremy Corbyn var tidlig ute med å avgi sine stemmer på valgdagen.</p>
Både statsminister Boris Johnson og Labour-leder Jeremy Corbyn var tidlig ute med å avgi sine stemmer på valgdagen. Foto: Thanassis Stavrakis Frank Augstein / AP

Britiske velgere trosser regn og vind for å avgi sine stemmer i det som av flere blir betegnet som det viktigste valget i Storbritannia på flere tiår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brexit-spørsmålet har overskygget alt annet i forkant av valget, noe som også gjelder for helsearbeideren Charlotte Alexander.

Hun har tidligere pleid å stemme på Det konservative partiet, men siden hun ser på dagens valg som et valg mellom ytre høyre og ytre venstre, går hun i år for Liberaldemokratene, som er mot brexit.

Vil ikke ha «hung Parliament»

Louise, en annen som har trosset uværet i London for å avgi sin stemme, sier hun er mot brexit, men har gitt opp i spørsmålet.

– Det kan bare føre til mer forvirring og lammelse hvis vi fortsetter som nå, så jeg vil ikke ha et «hung Parliament», sier hun.

I London var det flertall for å bli i EU da britene gikk til urnene i folkeavstemningen 2016.

Brexit-lovnader

Tory-leder Boris Johnson, Labour-leder Jeremy Corbyn og Nicola Sturgeon, leder for det skotske nasjonalistpartiet SNP, var alle tidlig ute og stemte ved sine respektive valglokaler.

Johnson, som utlyste valget, har gått til valg på lovnaden om å ta Storbritannia ut av EU innen 31. januar, kutte i skattene og øke offentlige midler til helsesektoren, politi og jernbanenettet.

Corbyn, som tilhører venstresiden i partiet sitt, har på sin side gått til valg på å renasjonalisere industrier og investere tungt i infrastruktur. Han har lovet at Labour vil avholde en ny folkeavstemning om brexit som skal stå mellom å bli i EU eller å gå for en framforhandlet avtale.

Valglokalene stenger klokka 23 norsk tid. Da ventes også den første valgdagsmålingen.

Personvernpolicy