Det politiske kaoset i Israel fortsetter

Israels lengstsittende statsminister, 70 år gamle Benjamin Netanyahu, er tiltalt for bestikkelser, svindel og tillitsbrudd. I mars holder landet det tredje nyvalget på under ett år, der han håper på gjenvalg.
Israels lengstsittende statsminister, 70 år gamle Benjamin Netanyahu, er tiltalt for bestikkelser, svindel og tillitsbrudd. I mars holder landet det tredje nyvalget på under ett år, der han håper på gjenvalg. Foto: Atef Safadi / AP

Israel må for tredje gang på under ett år holde nyvalg, og landets korrupsjonstiltale statsminister Benjamin Netanyahu får skylden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er bare en mann som har ansvaret for at det på nytt må holdes valg, og det er statsminister Benjamin Netanyahu, mener kommentatoren Yossi Verter i avisa Haaretz.

– Dette valget, som valget i april og i september, er et resultat av hans stadige forsøk på å unngå en rettssak som kan ende med at han må gå i fengsel. Motivet hans er derfor åpenbart, mener Verter.

Israels riksadvokat Avichai Mandelblit, som selv er utnevnt av Netanyahu, tiltalte i forrige måned den israelske statsministeren for bestikkelser, svindel og tillitsbrudd.

70-åringens eneste håp om å slippe rettssak og dom, er derfor gjenvalg og at støttespillere i Knesset vil innvilge ham immunitet.

Bakgrunn: Israel utskriver nok et nyvalg

Lyktes ikke

Valget i september ga ikke Netanyahus høyreparti Likud og deres høyrenasjonalistiske og ultraortodokse koalisjonspartnere nok støtte til at han kunne danne ny regjering.

Opposisjonslederen Benny Gantz og sentrumsalliansen Blått og hvitt lyktes heller ikke med å stable en styringsdyktig regjeringskoalisjon på beina, og de to kumpanene var heller ikke villige til å danne en samlingsregjering.

Meningsmålinger tyder nå på at Gantz og hans allianse vil tjene på et nyvalg, mens Likud og høyresiden vil tape ytterligere oppslutning.

Analyse: Politisk hengemyr i Israel

Forsøkte å lokke

I et siste forsøk på å lokke Gantz med i en samlingsregjering og unngå nyvalg, antydet Netanyahu for få dager siden at han om nødvendig ville unnlate å be om immunitet. Det var ikke nok.

Ved midnatt natt til torsdag utløp fristen til å danne regjering, og Knesset vedtok å oppløse seg selv. Nyvalg holdes 2. mars.

Israelske velgere har for lengst gått lei av det politiske kaoset og er mer opptatt av sine daglige utfordringer, ikke minst økonomiske.

Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig

Økende fattigdom

2,6 millioner israelere, hver fjerde innbygger, lever nå under fattigdomsgrensa, 1 million av dem barn, viser en fersk rapport fra den uavhengige israelske hjelpeorganisasjonen Latet , blant annet omtalt i Ynet.

Mens politikerne har kranglet, har andelen israelere som ikke lenger har tilgang til ernæringsmessig tilfredsstillende mat, økt fra 16 til 18,5 prosent det siste året, mens andelen som til tider har for lite mat og går sultne, har økt fra 5,5 til 6,5 prosent.

Stadig flere israelere leter etter matrester i søppelbøtter og tigger på gata, og flere og flere eldre har ikke lenger råd til oppvarming om vinteren eller nødvendige medisiner, konstaterer Latet.

– Hyppig og vedvarende valgkamp, et Knesset som er paralysert og en overgangsregjering som er ute av stand til å regjere, gjør at vi har tapt ett år, slo Latets daglige leder Eran Weintraub og styreleder Gilles Darmon fast da de for få dager siden la fram rapporten.

Aktuelt: Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter

Politikerforakt

Det politiske kaoset har også resultert i økende politikerforakt og resignasjon blant israelske velgere, og landets næringsliv fortviler også.

Næringslivsorganisasjonen MAI anslår at de tre valgene til sammen koster israelsk økonomi drøyt 31 milliarder kroner.

Nærmere 5 millioner palestinere som lever under israelsk okkupasjon og blokade på Vestbredden og Gazastripen, trekker også likegyldig på skuldrene over det politiske kaoset, vel vitende om at det verken vil bli snakk om israelsk tilbaketrekning eller etablering av en palestinsk stat, uansett hvem som går seirende ut.

I Norge: Frp vil kutte norsk bistand til Palestina

Tostatsløsning

Israels riksadvokat har til tross for den alvorlige tiltalen slått fast at Netanyahu inntil videre kan fortsette som regjeringssjef, men han er under økende press fra sine egne i Likud og har gått med på å holde nytt ledervalg i partiet.

Tidligere innenriksminister Gideon Saar, som er en uttalt motstander av en tostatsløsning, er hovedutfordrer, men Israels lengstsittende statsminister nekter å pakke sammen og har gjort det klart at han satser på gjenvalg.

Personvernpolicy