Demokratene offentliggjorde anklagepunkter mot Trump

Video: Demokrat: – Trump har brutt alle grunnleggende lover som kvalifiserer for å bli stilt til riksrett.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokratene har offentliggjort de to første anklagepunktene i riksrettsprosessen mot president Donald Trump – maktmisbruk og motarbeiding av Kongressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anklagepunktene ble tirsdag offentliggjort av Demokratene i Representantenes hus, der partiet har flertall.

Lederen i justiskomiteen i Representantenes hus, demokraten Jerry Nadler, understreket at USAs president i kraft av sitt embete nyter maksimal tillit.

Demokratene i Representantenes hus, her representert ved lederen Nancy Pelosi, Jerrold Nadler (t.v.) og Adam Schiff (t.h.), kunngjorde tirsdag to av anklagepunktene i riksrettsprosessen mot president Donald Trump. Foto: Andrew Harnik / AP
Demokratene i Representantenes hus, her representert ved lederen Nancy Pelosi, Jerrold Nadler (t.v.) og Adam Schiff (t.h.), kunngjorde tirsdag to av anklagepunktene i riksrettsprosessen mot president Donald Trump. Foto: Andrew Harnik / AP

– Når han svikter den tilliten og setter seg selv foran landet, setter han grunnloven i fare, han setter demokratiet i fare og han setter vår nasjonale sikkerhet i fare, sa Nadler da han kunngjorde de to anklagepunktene.

– Neste valg er i fare, det er derfor vi må handle nå, la han til.

Bakgrunn: Demokratene skal legge fram anklager mot Trump

Ikke noe valg

Adam Schiff, demokraten som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus og som har ledet granskingen av presidenten, understreket at «Trumps vedvarende maktmisbruk» ikke gir de folkevalgte noe annet valg enn å stille ham for riksrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bevisene for presidentens oppførsel er overveldende og ubestridte, sa Schiff.

Justiskomiteen ventes å godkjenne de to anklagepunktene i løpet av uken, og i neste uke blir det trolig avstemning i et samlet Representantenes hus. Donald Trump kan da bli den tredje presidenten i USAs historie som stilles for riksrett.

Politisk galskap

Reaksjonen fra president Donald Trump lot ikke vente på seg.

Slik fungerer amerikansk riksrett:

* Den amerikanske riksretten er en domstolsaktig prosess som har som oppgave å behandle anklager mot høytstående tjenestemenn, statsråder, dommere og presidenter.

* USAs grunnlov slår fast at en president kan stilles for riksrett for forræderi, bestikkelser eller kriminalitet eller forseelser knyttet til misbruk av politisk makt.

* Med et simpelt flertall kan Representantenes hus sørge for tiltale mot en president. For øyeblikket har Demokratene flertall i Huset.

* Så skal det to tredels flertall til i Senatet for å dømme presidenten. Sikres flertallet, blir presidenten avsatt. For øyeblikket er det Republikanerne som har flertall i Senatet.

* I 1974 trakk president Richard Nixon seg før han ble stilt for riksrett etter Watergate-skandalen.

* I 1999 ble president Bill Clinton frifunnet i riksretten for mened i forbindelse med forholdet til Monica Lewinsky mens hun var praktikant i Det hvite hus.

* USAs første riksrettssak fant sted i 1868 mot president Andrew Johnson. Han ble også frifunnet.

– Det er politisk galskap å stille for riksrett en president som til de grader har levert resultater, som kanskje har sørget for den sterkeste økonomien i landets historie, som har vært en av de mest vellykkede presidentene noensinne, og som aller viktigst ikke har gjort NOE galt, tvitrer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før han fortsatte:

– Nadler sa nettopp at jeg presset Ukraina til å blande seg inn i 2020-valget. Latterlig, og han vet at det ikke er sant. Både presidenten og utenriksministeren sa, mange ganger, at det «ikke var noe press». Nadler og Demokratene vet dette, men nekter å erkjenne det, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den endelige tiltalen mot Trump er det lederen i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, som til slutt skal utforme. Hun er under press fra partikollegaer som anklager Trump for en lang rekke brudd på grunnloven, i tillegg til de to anklagepunktene som ble kjent tirsdag.

Analyse : Dette kan felle Trump i riksrett

Ukraina og Russland

Begge de to anklagepunktene knyttes til Trumps angivelige forsøk på å presse Ukraina til å granske tidligere visepresident Joe Biden, som ligger an til å bli demokratenes kandidat i neste års presidentvalg.

Flere demokrater mener også at den såkalte Mueller-rapporten som anklager Russland for å ha hjulpet Trump til makten, og presidenten for å ha hindret den påfølgende granskingen, bør inngå i en riksrettssak.

Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden