Nok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg

Søndag var det nye demonstrasjoner i Beirut. Demonstrantene krever slutt på omfattende korrupsjon og vanstyre. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB scanpix
Søndag var det nye demonstrasjoner i Beirut. Demonstrantene krever slutt på omfattende korrupsjon og vanstyre. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For andre gang på under en måned trekker nok en statsministerkandidat i Libanon seg. Den politiske krisen i landet trekker ut ytterligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den libanesiske forretningsmannen Samir al-Khatib sier søndag at han beklager at han ikke ønsker å «utføre oppdraget han har blitt nominert til». Han sier at etter at han ble utnevnt, fikk han kontakt med politiske partier og ble «utsatt for en urettferdig kampanje fra noen partiske mennesker».

Også i november trakk en statsministerkandidat seg. Tidligere finansminister Mohammed Safadi trakk seg fordi det ville vært vanskelig å danne en «harmonisk» regjering som støttes av alle partier.

Som følge av at al-Khatib trekker seg, har president Michel Aoun valgt å utsette mandagens planlagte møte om å starte arbeidet med å få på plass en ny regjering. Møtet er utsatt til mandag 16. desember.

Samir al-Khatib sier søndag at de sunnimuslimske lederne i landet ønsker at tidligere statsminister Saad Hariri skal fortsette. Hariri trakk seg 29. oktober etter store demonstrasjoner i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag var det nye demonstrasjoner utenfor parlamentet i Beirut etter kunngjøringen om at regjeringsforhandlingene blir utsatt. De var også raske med å fordømme støtten til Hariri.

Selv etter at Hariri trakk seg som statsminister, har demonstrasjonene fortsatt. Demonstrantene krever slutt på omfattende korrupsjon og vanstyre. De vil bli kvitt landets politiske elite som har styrt i tre tiår. De krever også omfattende reformer av Libanons politiske system, som bygger på en maktfordeling mellom landets ulike religiøse grupper.