Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen

<p></p><p>Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at Arbeiderpartiet vil holde regjeringen ansvarlig for å sikre en fullstendig tjeneste, etter at Babcock varslet at fem ambulansefly står på bakken på grunn av tekniske uregelmessigheter. Foto: Berit Roald / NTB scanpix</p>
Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at Arbeiderpartiet vil holde regjeringen ansvarlig for å sikre en fullstendig tjeneste, etter at Babcock varslet at fem ambulansefly står på bakken på grunn av tekniske uregelmessigheter. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støre kaller beredskapssituasjonen for ambulanseflyene i nord «fullstendig uakseptabel», etter at Babcock satt fem fly på bakken lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det kommer flere meldinger fra medisinsk personell som varsler om at beredskapen er slått flere steder, skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre på sin Facebook-side.

Han mener at statsminister Erna Solberg (H) nå må på banen. Støre viser til at hun tidligere i høst sa at «det er bedre beredskap i luftambulansetjenesten nå enn det har vært tidligere fordi vi har styrket luftambulansen.»

– Det er motsatt av meldingene som løpende kommer inn fra både pasienter og helsetjenestens fagfolk, fortsetter han.

Babcock tok fem ambulansefly ut av tjeneste etter tekniske uregelmessigheter lørdag. Støre mener at dette reiser nye spørsmål ved anbudsprosessen som ga ansvaret for den livsviktige tjenesten til Babcock.

– Det er nettopp tryggheten som er selve meningen med tjenesten. Arbeiderpartiet vil følge opp og holde regjeringen ansvarlig for å sikre en fungerende tjeneste, om nødvendig gjennom økt assistanse fra Forsvarets materiell, sier han.

Bergstø: – Alvorlige syke risikerer å ikke få hjelp

Alvorlige syke mennesker risikerer å ikke få hjelp i tide etter at fem av Babcocks ambulansefly ble satt på bakken lørdag, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø.

– Det er en total kollaps i beredskapen i nord nå, situasjonen er kritisk. Dette er Bent Høies (H) verk, han må komme seg på jobb og sette inn akutte tiltak, sier SV-nestleder Kirsti Berstø til NTB.

Kirsti Bergstø (SV). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Kirsti Bergstø (SV). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hun legger til at SV krever full redegjørelse i Stortinget mandag. Partiet har allerede har sendt krav om dette til helseministeren.

– Alvorlige syke mennesker risikerer å ikke få hjelp, sier hun.

Reaksjonen kommer etter at Babcock varslet at fem av deres nye ambulansefly tas ut av tjeneste etter tekniske uregelmessigheter. Det betyr at tjenesten nesten er halvert. Luftambulansetjenesten opplyser at det er basene i Tromsø og Bodø som nå står uten ambulanseflyberedskap. I tillegg er dagflyet i Alta ute av beredskap.

– Vi vil foreslå at regjeringen snarest gjennomfører en fullstendig granskning av beredskapen i Nord-Norge, og særlig i Finnmark, samt iverksette alle nødvendige tiltak for å sørge for trygge akutt-tjenester for befolkningen. Leveransen til Babcock skal være en sentral del av granskningen, sier Bergstø.

Toppe (Sp): – En helt uansvarlig situasjon

Staten bør overta luftambulanseflytjenesten, fordi Babcock har vist at de ikke makter å oppfylle kontrakten, mener Sps helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe.

– Babcock har over lengre tid vist at de ikke makter å oppfylle kontrakten. Nå er det full krise. Staten ved helseforetaket må overta ansvaret fra Babcock, sier Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe til NTB.

Hun legger til at Senterpartiet vil fremme dette som forslag mandag.

Fem av de nye ambulanseflyene til Babcock ble tatt ut av tjeneste lørdag etter tekniske uregelmessigheter. Med seks operative fly betyr det at tjenesten nesten halveres.

– Dette er en helt uansvarlig situasjon. Dette skaper en krisesituasjon for beredskapen i Nord-Norge, som synes ute av kontroll. Statsråd Bent Høie må gi umiddelbar beskjed om at Luftambulansetjenesten HF får fullmakt til å bruke alle nødvendige midler for å sikre luftambulanseberedskapen, sier Toppe.

Personvernpolicy