Ukjent dramatikk:

Polfarer Mike Horn falt ned i råk

<p>Her er forskningsskipet Lance fotografert i 2015. Børge Ousland og Mike Horn er på vei mot skipet, sammen med hjelperne Bengt Rotmo og Aleksander Gamme. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix</p>
Her er forskningsskipet Lance fotografert i 2015. Børge Ousland og Mike Horn er på vei mot skipet, sammen med hjelperne Bengt Rotmo og Aleksander Gamme. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ekspedisjonslederen sier til NRK at de har forsøkt å tone ned dramatikken, og at de bevisst lot være å dele informasjonen om hendelsen, som fant sted fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det jeg ikke fortalte i går var at grunnen til at de drøyde ved iskanten der var at Mike Horn falt inn i en råk og holdt på å forsvinne, sier ekspedisjonsleder Lars Ebbesen i NRK Ukeslutt lørdag.

Politisk redaktør i Dagsavisen, Lars West Johnsen, har i en kommentar kritisert mediene for å overspille dramatikken rundt ekspedisjonen. Han møtte ekspedisjonsleder Ebbesen til debatt om temaet i Ukeslutt.

Ebbesen forteller at de har bevisst har forsøkt å tone ned dramatikken rundt det som skjer i Arktis. Det var under sendingen at han fortalte at Horn falt ned i en råk.

Ousland: – Jeg fryktet det verste

Børge Ousland måtte dra Mike Horn opp fra råken.

– Jeg ilte til og fikk ham opp og kjapt inn i teltet, der jeg fyrte opp et par av primusene vi har. Jeg fryktet det verste for det var 25 minusgrader og ganske stiv vind fra nordøst. Heldigvis gikk det bra. Det var ikke noen frostskader, annet enn han var veldig nedkjølt, forteller Børge Ousland til NRK.

Hendelsen satte en bremser for framdriften til ekspedisjonen. Ousland og Horn måtte stanse kryssingen av råken for å få kontroll på situasjonen.

Aktuelt: Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen

Nærmer seg skipet Lance

Ousland og Horn krysser Polhavet fra Alaska til Svalbard på ski. De har brukt en såkalt packraft, en liten oppblåsbar kajakk, til å krysse råker i isen. Polfarerne har vært utendørs under ekstreme forhold i nærmere 87 dager.

De to møtte omsider «hjelperne» Bengt Rotmo og Aleksander Gamme fredag kveld. Det har vært ruskete vær og vanskelig is i området der de to lagene skulle møtes. Fredag var det bare råken Horn falt ned i som skilte dem.

På nåværende tidspunkt nærmer de seg skipet «Lance». Skipet ligger under horisonten for polfarerne, men store lyskastere om bord er vendt ut fra skipet. Dermed kan polfarerne følge lyset fra skipet på vei tilbake.

Personvernpolicy