Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit

Arbeiderpartiet vurder mistillit mot Anniken Hauglie. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Arbeiderpartiet vurder mistillit mot Anniken Hauglie. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Både Arbeiderpartiet og SV mener faren for mistillit mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har økt etter at hun har innrømmet en brevtabbe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ble det kjent at et sentralt brev i trygdesaken ble liggende i en skuff og dermed ikke nådde Stortinget – før nå.

– Hvis brevet hadde blitt skikkelig behandlet, kunne skandalen ha blitt oppdaget. I stedet ble mange flere mennesker uskyldig dømt i et år til. Nå peker alle piler på Anniken Hauglie, og sannsynligheten for at SV vil fremme mistillit, øker, sier SVs Freddy André Øvstegård til NTB.

– Gjentar hun det samme i Stortinget, er det slutt , sier saksordfører Eva Kristin Hansen (Ap) i kontroll- og konstitusjonskomiteen til NRK.

Analyse: Erna var informert måneder for Nav-skandalen ble kjent. Hva gjorde hun?

Aldri besvart

Hauglie innrømmet overfor VG torsdag at et brev fra Nav, som ble sendt til Arbeids- og sosialdepartementet i juni 2018, ble liggende i en skuff i flere måneder.

I brevet stiller Nav spørsmål om tolkning av norsk lov opp mot EØS-retten i forbindelse med en konkret sak. Arbeids- og velferdsdirektoratet (Nav) spør om folk som ikke har vært yrkesaktive før de kom inn i ordningen med arbeidsavklaringspenger (AAP), har rett på å ta med seg AAP når de flytter til utlandet.

Brevet ble aldri besvart.

– Det er ulike grunner til at det har blitt liggende, men uansett skulle det aldri ha blitt liggende – det skulle vært besvart, sier statsråden til VG.

Aktuelt: Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav

Skjerpet kritikk

Presset er allerede stort mot Hauglie, men et mistillitsforslag fra Rødt nylig fikk bare støtte fra partiets ene stortingsrepresentant. Etter brevtabben skjerper imidlertid opposisjonen kritikken.

– Det er svært alvorlige nye opplysninger og enda et eksempel på at alarmen kunne ha gått i regjeringen hvis informasjonen hadde blitt tatt på alvor. Men her ble det til og med lagt i en skuff, sier Øvstegård.

– Dette bekrefter SVs bekymring om at flere grupper kan være rammet av skandalen, sier han.

Aps Hansen mener brevtabben vitner om et «departement totalt uten rutiner og kontroll».

– Her har tusenvis av mennesker blitt rammet, og departementet har ikke evnet å fange opp signalene om at noe er galt, legger hun til.

Se video: ABC forklarer Nav-skandalen

Sjokkerende innrømmelse: Ingen referater fra Hauglies krisemøter med Nav

Solberg får spørsmål

Det mye omtalte brevet blir omtalt og vedlagt i en ny korrespondanse fra departementet til kontrollkomiteen, som NTB har tilgang til.

Komiteen har stadig ikke fått svar på alle sine spørsmål i saken, og denne uken fikk også statsminister Erna Solberg (H) en rekke spørsmål hun må svare på fra Stortinget.

Det blir åpen høring i saken 9. januar, og kontrollkomiteen skal på sitt møte mandag drøfte nøyaktig program for høringen.

28. oktober ble det kjent at Nav siden 2012 har feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land.

Opposisjonen: – En skandale som går over flere departementer

Innsikt: Flere enn Nav og norske dommere vet lite om EØS

Personvernpolicy