OAS-gransking:

Presidentvalget i Bolivia var manipulert

Organisasjonen som har gransket valget i Bolivia i oktober slår fast at det ble begått fusk som påvirket valgets utfall. Landets tidligere president Evo Morales har flyktet til Mexico etter valget her han er fotografert under et møte med studenter i Mexico City i november. Foto: Rebecca Blackwell/ AP/ NTB scanpix
Organisasjonen som har gransket valget i Bolivia i oktober slår fast at det ble begått fusk som påvirket valgets utfall. Landets tidligere president Evo Morales har flyktet til Mexico etter valget her han er fotografert under et møte med studenter i Mexico City i november. Foto: Rebecca Blackwell/ AP/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det ble utøvd «ondsinnet manipulasjon» som påvirket utfallet av valget i Bolivia, ifølge en rapport fra den panamerikanske samarbeidsorganisasjonen OAS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rapporten trekkes det fram flere eksempler, blant annet en skjult dataserver.

– Basert på overveldende bevis er det mulig å si at det var en rekke ondsinnede tiltak som hadde som mål å endre velgernes vilje, skriver Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) i rapporten.

Bolivia ble kastet ut i et politisk kaos etter at den sittende presidenten Evo Morales vant første runde av presidentvalget. Anklagene om valgfusk oppsto da stemmetellingen uten forklaring ble stanset i et døgn.

Valgresultatet ga Morales akkurat nok stemmer til å slippe en valgrunde nummer to.

10. november gikk Morales gikk av etter flere uker med omfattende protester og anklager om valgfusk. Dagen etter reiste han til Mexico der han fikk politisk asyl.

I etterkant har Bolivia blitt preget av demonstrasjoner og opptøyer mot den midlertidige presidenten Jeanine Añez. Siden hun tiltrådte, har hun planlagt et nytt valg hvor Morales ikke vil få stille. Noen dato for valget er ikke fastsatt.

Morales selv og hans støttespillere mener maktskiftet i Bolivia i realiteten var et kupp.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy