Ureturnerbare asylsøkere uten jobb skaper hodebry for KrF i regjering

Oslo 20191120. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i Stortingets spørretime onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Oslo 20191120. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i Stortingets spørretime onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad vil at ureturnerbare asylsøkere skal få mulighet til å jobbe, men det er ikke sikkert at hans eget parti vil stemme for et forslag som tillater det. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag foreslår SV i Stortinget at asylsøkere som ikke kan sendes tilbake til hjemlandet skal få retten til å jobbe. Forslaget legges fram i forbindelse med forhandlingene om statsbudsjettet.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad la like før helgen ut en video på Facebook hvor han viser til sakene mot Gunnar Viste og tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett som har aktualisert nettopp problemstillingen om asylsøkere som ikke får jobbe mens de oppholder seg i Norge.

– Alle skal være like for loven, men dette viser at vi må forsette å kjempe for at loven skal endres sånn at papirløse, ureturnerbare asylsøkere skal få mulighet til å få arbeidstillatelse og bidra i samfunnet.

Onsdag møtte partileder og barne- og familieminister Ropstad til Politisk kvarter i NRK P2. Her viste han til at han ønsket et regelverk som reellt sikrer at papirløse og ureturnerbare ikke skal være i et limbo fordi de ikke får tjene penger og dermed ikke kan forsørge egen familie.

– Det ønsker vi å gjøre noe med. Dette er en viktig sak for KrF, sa partilederen til NRK. Men regjeringspartner Frp opererer med langt mer restriktiv holdning.

Les også: Abid Raja ber Sylvi Listhaug om hjelp i Stålsett-saken

«Godhetsprofitørene»

Partiets innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim skriver på Facebook at:

«Ulovlig innvandring skal ikke belønnes! Det er rart dette i det hele tatt er en aktuell problemstilling, men godhetsprofitørene skaffer seg de rareste kampsaker».

Ropstad innrømmer at det er dilemma i saken knyttet til å gi papirløse og ureturnerbare mulighet til å jobbe. Han forklarte i Politisk kvarter at det er viktig at asylinstituttet fungerer. Og at de som skal returneres sendes hjem.

– Men vi mener det humane må vektlegges mer, sier han.

Ulempen for partilederens ønsker er at flertallet er mot. Når SV foreslår at de ureturnerbare skal få retten til å jobbe, vil etter all sannsynlighet både Høyre, Frp, Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemme i mot forslaget. Hva KrF vil stemme, ville Ropstad ikke svare på.

– Det vil stortingsgruppa diskutere, men vi er en del av flertallsregjering og vi har forsøkt å forhandle fram en endring. I utgangspunktet vil det være krevende, men stortingsgruppa vil diskutere det, sa Ropstad.

Støtte : Viste: – Jeg setter veldig pris på Gunnar Stålsetts hjerte og mot

Blir ikke flertall

Programlederen spurte så om KrF i så fall vil stemme mot SVs forslag.

Ropstad konkluderte med at om Venstre, SV og KrF stemmer for, så er ikke det flertall i Stortinget, og dermed kan partiet heller ikke bidra til den reelle endringen som det ønsker.

Partilederen viser til endringen som kom med i Granavollplattformen hvor eldre ureturnerbare asylsøkere, som har vært i Norge i 16 år, skal få muligheten til å jobbe.

Primærønsket var alle, og nå sliter regjeringspartnere ifølge TV 2 med å definere hvor gammel man må være for å bli eldre.

– Det tar jeg internt, sa Ropstad da han fikk spørsmålet om hva som definerer eldre.

Personvernpolicy