Sverigedemokratene er Sveriges nest største parti – svartelistes til Nobel-fest

<p>SELEKTIV SEREMONI: Partiet som representerer en femtedel av den svenske befolkningen er eneste som ikke blir invitert til den høytidelige Nobelprisutdelingen i Stockholm neste uke. Her fra fjorårets seremoni.</p>
SELEKTIV SEREMONI: Partiet som representerer en femtedel av den svenske befolkningen er eneste som ikke blir invitert til den høytidelige Nobelprisutdelingen i Stockholm neste uke. Her fra fjorårets seremoni. Foto: Alexander Mahmoud / Nobel Media AB

Sverigedemokraterna konkurrerer om være Sveriges største parti. Men Jimmie Åkesson er eneste svenske partilederen som ikke inviteres til Nobel-høytidelighetene i Stockholm neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverigedemokraterna (SD) som i de siste meningsmålingene konkurrerer med

Socialdemokraterna om å være Sveriges største parti, blir ikke invitert til den høytidelige seremonien og banketten i Stockholm 10. desember der Nobelprisene deles ut.

Partiet har under ledelse av Jimmie Åkesson vokst fra å være en utvekst med koblinger til nazister, til å få støtte av en femtedel av Sveriges befolkning og et flertall av LO-medlemmene.

Tirsdag offentliggjorde SVT en meningsmåling som viser at SD får en oppslutning på rekordhøye 22,6 prosent. Det er nest størst av alle partiene. Socialdemokraterna leder fortsatt, men setter bunnrekord med 26,3 prosent.

Likevel – når Nobelstiftelsen til uka inviterer til storslagen fest, er Jimmie Åkesson ikke blant de inviterte – i motsetning til de øvrige partilederne og ambassadører, også fra diktaturstater.

– Ikke som andre partier

– Hvorfor ikke, pressesjef Mikael Östlund i Nobelstiftelsen?

– Nobelstiftelsens styre besluttet for omtrent ti år siden å ikke invitere SDs partiledere. Vi har ansvaret for å oppfylle intensjonene i Alfred Nobels testamente, innleder han og forklarer for ABC Nyheter:

– Alfred Nobel innstiftet Nobelprisen i en tid da Europa ble preget av sterkt nasjonalistiske tendenser. Han forholdt seg til dette ved å slå fast i sitt testamente at det var hans uttrykkelige vilje man ikke skulle skjelne mellom nasjonaliteter når hans pris deles ut.

– Nobelprisen og dets historie er sterkt preget av respekten for alle menneskers likeverd, framholder han og legger til:

– Sverigedemokraterna vurderes ikke å være et parti som de andre. Partiets bakgrunn i høyreekstremisme og representantenes oppførsel nå anses å vise manglende respekt for det grunnleggende prinsippet om at alle mennersker er like i verdi og rettigheter, uansett hudfarge, herkomst eller religion.

– Nei, vi deler ikke Nobelstiftelsens menneskesyn

Partiets oppslutning i det svenske folket affiserer ikke Nobelstiftelsen.

– Nobelstiftelsen sitter ikke og analyserer partier ut fra meningsmålinger, sier pressesjef Mikael Östlund til SVT.

Sverigedemokraternas pressesjef Henrik Gustafsson bekrefter overfor nyhetsbyrået TT at partiet ikke deler Nobelinstituttets syn på mennesker, som jo er argumentet for at Jimmie Åkesson ikke er velkommen.

– Vi ville eksempelvis aldri få for oss å invitere ambassadører fra diktaturstater, sånn som de gjør i år etter år, sier SD-talsmannen.

UØNSKET: Partileder Jimmy Åkesson i Sverigedemokraterna støttes av en femtedel av velgerne i Sverige, men er uønsket hos Nobelstiftelsen. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB scanpix
UØNSKET: Partileder Jimmy Åkesson i Sverigedemokraterna støttes av en femtedel av velgerne i Sverige, men er uønsket hos Nobelstiftelsen. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB scanpix

Personvernpolicy