Finlands statsminister Antti Rinne går av

<p>AVGÅR: Den finske statsministeren Antti Rinne idet han forlater et gruppemøte i Sosialdemokratenes parlamentsgruppe 3. desember 2019.</p>
AVGÅR: Den finske statsministeren Antti Rinne idet han forlater et gruppemøte i Sosialdemokratenes parlamentsgruppe 3. desember 2019. Foto: Lehtikuva / Reuters/NTB scanpix

Regjeringskrise i Finland etter at statsministeren i dag leverte sitt avskjedsbrev til presidenten. Regjeringspartner Centern med mistillit mot ham.

Regjeringen, som fram til nyttår også har presidentskapet i EU, fortsetter som et forretningsministerium.

Det finske sosialdemokratiske partiet SDP har tillyst pressekonferanse klokka 12.10 norsk tid.

Regjeringen som Rinne ledet et snaut halvår, er en koalisjon mellom Sosialdemokratene, Centern, De Grønne, Svenska folkpartiet og Vänsterförbundet.

Det er Centern som ifølge Hufvudstadsbladet har krevd Rinnes avgang på grunn av mistillit til hans håndtering av en konflikt i det finske postverket, der det har vært streik.

Krisen i Posti har utgangspunkt i en omorganisering der 700 ansatte ble flyttet over i et datterselskap, og en del ble tvunget til å gå ned i lønn. Dette har ført til flere store streiker, også i andre sektorer enn posten, skriver NTB.

– Jeg for min del vil takke for det korte, men hektiske samarbeidet, sier president Sauli Väinämö Niinistö til Rinne, ifølge TV-selskapet YLE.

Sosialdemokratene er innstilt på å danne en ny regjering med de samme partnerne.

YLE skriver at deres nestleder Sanna Marin er klar til å overta ansvaret og innlede regjeringsforhandlinger med sikte på at hun skal bli ny statsminister.

Saken er oppdatert

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden