Nazi-tilknyttet kvinne i Trondheim fratatt våpen

Sammen med Ronny Rønning driver nazi-tilknyttede Anneli Virtanen kanalen «Alternativ Media» i Trondheim.
Sammen med Ronny Rønning driver nazi-tilknyttede Anneli Virtanen kanalen «Alternativ Media» i Trondheim. Foto: Skjermdump/ Alternativ media
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anneli Virtanen (51) er bosatt i Trondheim og fratatt våpen og tillatelser av svensk politi. De mener hun er med i nazi-bevegelsen NMR og utgjør en sikkerhetsrisiko.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i år flyttet den 51-årige svenske kvinnen til Trondheim. Her deltar Anneli Virtanen i arbeidet med å bygge opp en ny høyrevridd mediekanal hvor Ronny Rønning står som eier.

De to er også oppført med samme adresse.

I politiets dokumenter fra Sverige knyttes Virtanen til den nazistiske gruppen NMR (Den nordiske motstandsbevegelsen). Selv hevder 51-åringen å ha forlatt denne gruppen, selv om politiet sier hun er med i etterretningsdokumenter datert så sent som 26. august 2019.

«Jeg har nå valgt et mer moderat liv i Norge, og har forlatt og fjernet meg fullstendig fra nmr», skriver hun i en tekstmelding til ABC Nyheter.

51-åringen har lisens på fire gevær og en lyddemper, viser dokumentene i saken. Hun anket inn en politiavgjørelse om å beslaglegge våpnene for den svenske forvaltningsretten, men fikk ikke medhold. Ankeinnstansen ga politiet medhold og mente det var sannynlig at hun også vil miste tillatelsen til å ha våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aksepterer avgjørelsen

Virtanen har deltatt i flere demonstrasjoner arrangert av nazistiske NMR – ikledd uniform og symboler. Hun har også vært omtalt av det svenske tidsskriftet Expo som knytter henne til flere NMR-demonstrasjoner.

Hun har også vært aktiv på ulike fora tilknyttet den organisasjonen som svensk politi omtaler som «den største trusselen mot Sveriges indre sikkerhet». 51-åringen har kontakt med bevegelsens ledende figurer, heter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om kommentar til avgjørelsen gir Virtanen uttrykk for forståelse for det hun beskriver som en «føre var»-avgjørelse, selv om hun har intensjon om å bruke våpnene til jakt.

«I disse tider i Sverige, forstår jeg det slik at politiet velger å heller være mer forsiktig, enn motsatt», skriver hun.

Politiet mener det ikke er tilstrekkelig å bedømme den enkelte person (og påpeker at Virtanen tidligere kun har brutt trafikkreglene), men at også miljøet personen ferdes i er av interesse. Flere av medlemmene i NMR er dømt for ideologisk motivert vold, og ledende personer har argumentert for nødvendigheten av å bevæpne seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det kan ikke utelukkes at Anneli Virtanens våpen kan bli misbrukt», mener forvaltningsretten, en instans som prøver saker hvor offentlige myndigheters beslutn inger rammer enkeltpersoner.

Ikke «formelt» nazist

Overfor ABC Nyheter understreker Virtanen også at hun kun ønsker skriftlig kommunikasjon om saken. Spørsmål til eieren av enkeltmannsforetaket «Alternativ Media», Ronny Rønning, er ikke besvart.

Virtanen sammenligner NMR med den siste tidens ekstreme vold og våpenbruk som svenske myndigheter knytter til organiserte kriminelle grupper. Hun mener ikke NMR er «en større trussel enn de grupperingene som fyrer av skudd og håndgranater daglig omkring i Sverige», samtidig som hun ikke tror NMR-aktivister vil bruke våpen.

På direkte spørsmål om hun vil beskrive seg som nazist, svares det på utmerket norsk i en tekstmelding at det er «umulig å svare på» og videre:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det har gått inflasjon i det begrepet. Har fått med meg at Sylvi Listhaug, Merete Hodne og flere omtales som nazister, så ikke lett å vite. Men formelt vil jeg si at jeg ikke er nazist».

I mediekanalen hvor Anneli Virtanen ofte sitter i studio, er Merete Hodne som Løgnaslaget omtaler som «nazi-frisør» aktiv.

Hvit makt-miljø

Svensk politi beskriver NMR som en organisasjon innenfor hvit makt-miljøet som mener mennesker kan deles i raser, og har som mål et samfunn basert på nazismen hvor etnisitet er grunnlaget for beslutningene.

På spørsmål til Virtanen om hun mener det finnes ulike raser som skal holdes fra hverandre og om noen av disse eventuelt er mer verdt enn andre, lyder svaret:

«Vår planet består av et mangfold av ulike etnisiteter og nasjoner. Intet mangfold uten ulikheter. Og dette mangfoldet bevares best om, så langt det lar seg gjøre, ved at vertsfolket i enhver nasjon består av en betydelig majoritet. Dog vil minoriteter eksistere i alle nasjoner. Alle etniske grupper er like mye verdt».