Flyktninger: Arbeiderpartiet vil starte norskundevisningen i utlandet

BETENKT: Masud Gharakhani ledet Abeiderpartiets migrasjonsutvalg som la fram sin innstilling 1. oktober 2018. Nå er han betenkt over store mangler i integeringen av flyktninger.
BETENKT: Masud Gharakhani ledet Abeiderpartiets migrasjonsutvalg som la fram sin innstilling 1. oktober 2018. Nå er han betenkt over store mangler i integeringen av flyktninger. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens integreringsarbeid virker dårlig for å få flyktninger ut i jobb, skriver Riksrevisjonen. – Start integreringen før kvoteflyktningene kommer til landet, sier Masud Gharahkhani (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det mangler ikke penger i integreringsarbeidet, men å si ja til det som faktisk funker i landet!

Slik reagerer Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Masud Gharahkhani overfor ABC Nyheter, etter at Riksrevisjonen tirsdag offentliggjorde en rapport med kritikk av integreringsarbeidet blant flyktninger.

– Jeg har reist Norge rundt og vet at de kommuner som lykkes, er de som stiller krav til folk, samtidig som de gjør introprogrammet til arbeidsnorsk fra dag én, sier Gharahkhani.

Til tross for en rekke nye virkemidler og tiltak for innvandrere og asylsøkere har ikke regjeringen lyktes i å få flere i arbeid, viser Riksrevisjonens rapport.

Få deltok i kvalifiseringsprogrammet

– De enkelte tiltakene fungerer for dårlig hver for seg, og de ansvarlige myndighetene samarbeider for lite, skriver NTB om rapporten.

Riksrevisor Per-Kristian Foss peker på at introduksjonsprogrammene ikke er tilpasset godt nok for hver enkelt bruker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kvaliteten og kvantiteten på programmet varierer sterkt fra kommune til kommune, sier han og peker på at kommunene får 14,5 milliarder for å gjennomføre introduksjonsprogrammet.

Det er også alvorlig at mange innvandrere som har rett til å delta i Navs kvalifiseringsprogram, ikke får tilbudet.

I fjor hadde i alt 12.000 denne retten, men kun 5200 deltok.

Kvalifiseringsprogrammet er laget for å hjelpe både innvandrere og andre, til å komme i arbeid.

Konsekvensen av at mange ikke benytter seg av programmet, er at mange ikke kan forsørge seg selv og er avhengige av offentlig støtte, påpeker Riksrevisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller kvoteflyktninger enn asylsøkere

– Riksrevisjonen rapport viser at Norge og regjeringen fortsatt har en lang vei å gå med integreringen. Det er på tide å lære av feilene, mener Ap-politikeren Gharahkhani.

– Utformingen av flyktning- og asylpolitikken har betydning for integreringspolitikken. Arbeiderpartiets forslag til dreiningen fra asylsøkere ved grensen til kvoteflyktninger skal bidra til forutsigbarhet for både flyktningene og lokalsamfunnene der de skal bosettes, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor foreslår Arbeiderpartiet allerede i statsbudsjettet at integreringen av kvoteflyktninger bør starte fra det er besluttet at man skal til Norge, ikke først ved ankomst. Vi må i gang allerede i nærområdene med norskundervisning. Det bør gjennomføres intensivkurs i demokrati, likestilling og norsk arbeidsliv.

– Start integreringen før kvoteflyktningene kommer til landet, sier Masud Gharahkhani.

Det ABC Nyheter finner om dette i Arbeiderpartiets budsjettforslag er støtte til regjeringens mål om 3000 kvoteflyktninger, men 75 millioner kroner mer til FNs flyktningekommissær. Partiet vil starte oppbyggingen av en egen solidaritetspott for verdens flyktninger for å bedre både levekår, beskyttelse, integrering og trygg retur.

– Sjansespill i dag

– Vi trenger en grundig kompetansekartlegging av flyktningene før de kommer, som kan danne grunnlag for jobb og et kvalifiseringsløp. Det handler om å matche flyktningene med riktig bosettingskommune og legge grunnlaget for en individuell plan som leder til selvforsørgelse, framholder Masud Gharahkhani.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er mulighetene for å komme seg raskt inn i arbeidslivet et sjansespill avhengig av hvor man bosettes, sier han.

I 2015 var Norge i verdenstoppen på integrering.

Frp: Velkommen etter

– Arbeiderpartiet foreslår altså dagens politikk. Så fremsynt, skriver Frps stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos, som er 1. nestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen, syrlig til utspillet fra Gharahkhani.

Hun slår fast at det også i dag gjennomføres intensivkurs i demokrati, likestilling og norsk arbeidsliv. Derimot er Frp imot norskopplæring før kvoteflyktninger ankommer landet.

– Hvis de i tillegg skal lære seg norsk før de kommer, må de bli sittende lenger i flyktningeleiren enn det som er nødvendig. Vet ikke om det er særlig hensiktsmessig. Det tar tross alt ikke en evighet fra det er bestemt at de skal til Norge og frem til de drar, bemerker Kjønaas Kjos.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Frp.