Nå har Kina flere diplomatiske stasjoner enn USA

Australias anerkjente Lowy Institute påpeker at Kinas kjappe avansement på listene over flest diplomatiske poster på kartet, sier noe om ambisjoner for diplomatiske nettverk. Illustrasjonsfoto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix
Australias anerkjente Lowy Institute påpeker at Kinas kjappe avansement på listene over flest diplomatiske poster på kartet, sier noe om ambisjoner for diplomatiske nettverk. Illustrasjonsfoto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang i historien har Kina flere diplomatiske ambassader og konsulater rundt om i verden enn USA, ifølge en oversikt lagt fram onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Australias anerkjente Lowy Institute påpeker at Kinas kjappe avansement på listene over flest diplomatiske poster på kartet, sier noe om ambisjoner for diplomatiske nettverk.

I 2019 åpnet Kina stasjoner i land som anerkjenner Taiwan: Burkina Faso, Den dominikanske republikk, El Salvador, Gambia og Sao Tome og Principe.

– Med 276 stasjoner globalt har Kina for første gang gått forbi USAs nettverk med tre stasjoner, skriver forfatterne bak Global Diplomacy Index, som kommer ut annethvert år.

Frankrike er tredje mest representert ute i verden, med 267 stasjoner.

Utgivelsen leses trolig som en indikator på geopolitiske strømninger, og tenketanken påpeker at USA er inne i en periode med limbo, med president Donald Trumps budsjettkutt og problemer med å holde på karrierediplomater i tjenesten.

USA har ikke åpnet noen nye stasjoner under Trump. Etter nervegassangrepet mot eksspionen Sergej Skripal og hans datter i Storbritannia, utviste USA 60 russiske diplomater og stengte det russiske konsulatet i Seattle, og Russland stengte USAs konsulatet i St. Petersburg som svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På den andre lista ligger USA imidlertid fremdeles på topp: Det er fremdeles der det er mest populært å ha diplomatisk stasjon. De 61 landene i rapporten har totalt 342 konsulater og ambassader i USA, mens de har 256 diplomatiske stasjoner i Kina.

Norge ligger på 35. plass, med 99 stasjoner, inkludert 79 ambassader, 9 konsulater og 11 andre diplomatiske utstasjoneringer. Til sammenligning har Sverige 104 og er på 33. plass, mens Danmark er på 39. plass med 89 stasjoner til sammen.