Arrangert ekteskap innebærer ofte sosial kontroll - det bør forbys

Arrangerte ekteskap er fortsatt lovlig i Norge, men hvor frivillig er de egentlig? Spør Laial Ayoub.
Arrangerte ekteskap er fortsatt lovlig i Norge, men hvor frivillig er de egentlig? Spør Laial Ayoub.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungdom vokser opp uten å ha en reell mulighet til å velge sin egen kjæreste. De blir truet med å bli gjort arveløse og utstøtt. Det bør vi gjøre noe med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Laial Janet Ayoub
Samfunnsdebattant og forfatter av Hijabbloggen.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens tvangsekteskap er ulovlig i Norge, er arrangert ekteskap fortsatt lov. Om et ekteskap er arrangert, er det familie eller bekjente som velger partner, men brudeparet er ikke motvillige.

Det er nå en stund siden at Arbeiderpartiet sitt forslag mot negativ sosial kontroll og æresvold ble stemt ned av Stortinget. Jonas Gahr Støre ville blant annet stramme inn loven mot tvangsekteskap, slik at også arrangerte ekteskap med psykisk press og sterke forventninger rammes av forbudet. Arbeiderpartiet ville ha en gjennomgang av loven mot tvangsekteskap slik at det ble klargjort at også arrangerte ekteskap med psykisk press og sterke forventninger også bør regnes som tvangsekteskap, og dermed i strid mot norsk lov.

I tillegg til dette ønsket Arbeiderpartiet å stramme inn meldeplikten. Det vil si at hvis den som har kjennskap til at det kan forberedes denne type ekteskap uten å melde fra til myndighetene, slik at dette kan avverges, kan bli rammet av straffelovens § 196 om avvergingsplikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi er allerede sent ute med å redde hundrevis av barn og unge som har opplevd å bli frarøvet sin frihet

De ønsket også lovbeskyttelse mot at jenter utsettes for uskyldighetskontroller når det i noen miljøer kreves jomfruattester ved inngåelse av arrangerte ekteskap.

I tillegg til dette, ble det levert et forslag om lovforbud mot at søskenbarn gifter seg.

Dette ble altså stemt ned på Stortinget, til min store forbløffelse.

Fafo-rapporten «Migrasjon, foreldreskap og sosial kontroll», viser at tall på tvangsekteskap i Norge har sunket betraktelig de siste årene, mens tallet på arrangert ekteskap har gått opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette forteller meg at problemet fortsatt eksisterer, men at vi har gitt det et nytt navn.

Da jeg var yngre, hadde jeg flere venninner som ble giftet bort til en som foreldrene hadde valgt, og hvor det ikke lå fysisk tvang, men overtalelse og psykisk press. Foreldre kan for eksempel true ungdommen med å bli frastøtt, at de vil begå selvmord eller å nekte ungdommen arv. Andre gir ungdommen dårlig samvittighet ved å for eksempel si at de er slitne av måten de blir behandlet på eller at de har gjort alt i sin makt for denne ungdommen uten å få noe tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi vet også at det finnes tilfeller der noen opplever at ektefelle er bestemt fra dagen man blir født. Noen ungdommer vokser opp uten muligheten til å velge egne kjærester fordi de allerede er lovet bort til noen andre, ofte i foreldrenes hjemland. Dette blir en naturlig hverdag for disse og de utsatte ender derfor opp med å akseptere å gifte seg uten å protestere.

I dag er det ingen som definerer dette som tvang og samfunnet definerer dette som arrangert, noe som fremdeles er akseptabelt i norsk lov, men hvor frivillig er denne typen arrangert ekteskap egentlig? Hvor går grensa til når vi kan starte å kalle dette tvang?

Vi er allerede sent ute med å redde hundrevis av barn og unge som har opplevd å bli frarøvet sin frihet, og jeg lurer derfor på hvor lenge vi skal holde øynene lukket igjen og ignorere at dette faktisk er frihetsberøvelse og tvang?
Barne- og familiedepartementet har laget veiledningsdokumenter for de som daglig jobber med barn, om hva som kan og børt gjøres dersom et barn/ungdom utsettes for tvangsekteskap, eller trusler om dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes også rapporter på omfanget av tvangsekteskap i Norge og statistikk som viser hvordan dette har utviklet seg de siste årene.

Sylvi Listhaug (Frp) har flere ganger uttalt at arrangert ekteskap er en ukultur. Under Frps landsmøte i 2015 slo hun også fast at partiet aldri vil godta arrangert ekteskap. Da forslaget ble lagt på bordet fra Ap i 2018, trosset Frp derfor den avtalen de hadde med de andre regjeringspartiene og stilte seg bak Ap. Selv om Ap og Frp stemte for forslaget, gikk ikke forslaget gjennom grunnet at SV, Venstre, Sp og Høyre stemte imot.

Det kan være mange grunner til at noen partier velger å gå mot forslaget om arrangert ekteskap og søskenbarn-ekteskap, men resultatet er at vi opplever at antall arrangerte ekteskap i Norge øker, og det er våre egne ungdommer som rammes av dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lovendring vil nok ikke redde alle, men ungdom som er utsatt for denne typen press og tvang vil i det minste kunne forsvare sin motstand med at det strider mot norsk lov!

Jeg håper derfor at noen politikere tar opp dette forslaget igjen og fremmer det på nytt.

Mer om forslagene som Ap la frem finner du her.

For ordens skyld: Ayoub er nestleder i Ellingsrud Ap og vararepresentant i BU Alna.