Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden

Video: USAs EU-ambassadør mener at Trump ville presse fram gransking av Joe Biden.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs EU-ambassadør mener president Trump holdt tilbake militærhjelp til Ukraina og utsatte et toppmøte for å presse fram etterforskning av Biden-familien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette kom fram da EU-ambassadør Gordon Sondland forklarte seg under en høring i Representantenes hus onsdag. Han sa at utenriksminister Mike Pompeo, tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton og andre ledende personer i administrasjonen kjente til strategien overfor Ukraina.

– De visste hva vi gjorde og hvorfor. Alle var innforstått med opplegget, sa ambassadøren.

Sondland sa at Trumps personlige advokat Rudy Guiliani uttrykte presidentens ønske og at «vi alle» visste at en ukrainsk etterforskning av Biden-familien var viktig for presidenten.

I tillegg ønsket Trump angivelig også en ukrainsk granskning av påstander om at Ukraina forsøkte å påvirke valget i USA i 2016.

Trump selv har avvist at han forsøkte å presse Ukraina til å starte etterforskninger.

Giuliani hadde styringen

Sondland sa under høringen at det var Giuliani som konkret jobbet for at ukrainske myndigheter skulle starte en etterforskning som involverte Joe Biden og hans sønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sondland sa han fikk inntrykk av at militær bistand til Ukraina ville bli gjenopptatt dersom ukrainske myndigheter viste vilje til å se nærmere på et selskap som Bidens sønn, Hunter Biden, var tilknyttet. Sondland sa at han personlig var sterkt imot å holde tilbake militærhjelpen, men at han som offentlig tjenestemann utførte presidentens ordre.

Det var Trumps ønske at Sondland og andre amerikanske diplomater skulle samarbeide med Giuliani.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sondland la til at USAs nasjonale sikkerhetsråd kjente til forsøkene på å få en offisiell uttalelse fra ukrainske myndigheter som ville tilfredsstille president Trump.

Men Sondland sa også under utspørringen at han aldri diskuterte tilbakeholdingen av militærhjelpen direkte med Trump.

– Jeg kan ikke huske at presidenten noen gang snakket med meg om sikkerhetsassistanse, la han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Snakk med Giuiani

Ambassadøren sa at utenriksminister Pompeo ga embetsmenn beskjed om å «snakke med» Giuliani, som, slik han oppfattet det, holdt en diplomatisk kanal åpen utenfor det vanlige maskineriet for å presse Ukraina.

Andre vitner har forklart at Sondland og Guiliani drev dette i fellesskap, men EU-ambassadøren tok sterkt avstand fra påstander om at han var involvert i noen form for utradisjonelt diplomati på siden av det etablerte.

I håp om å få i gang en ukrainsk etterforskning ble også en toppmøte-invitasjon til Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj utsatt, ifølge Sondland.

Han beskriver dette som «quid pro quo» – et forsøk på å oppnå en gjenytelse.

– Skjedde aldri

Under høringen sa Sondland at han i forkant av et møte i Polen 1. september sa til visepresident Mike Pence at «han var bekymret for at forsinkelsen i bistanden var knyttet til spørsmålet om etterforskning.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Marc Short, stabssjefen til visepresident Mike Pence, snakket Pence imidlertid aldri med Soundland – verken om å undersøke Biden-familien, selskapet sønnen var tilknyttet eller tilbakeholding av militærhjelp.

Han legger til at Sondland «aldri var alene» med Pence under turen til Polen 1. september.

– Denne påståtte diskusjonen som Sondland husker, skjedde aldri, sier Short.