Russland åpner for Erna på fredsfesten

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte Russlands president Vladimir Putin i april i år. Nå kan det likevel bli et gjensyn i mai neste år.
Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte Russlands president Vladimir Putin i april i år. Nå kan det likevel bli et gjensyn i mai neste år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er ennå ikke invitert til Moskvas feiring av seieren over Hitler-Tyskland til våren, men det kan endre seg, antyder den russiske ambassaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste år er det 75 år siden Hitler-Tysklands militære nederlag og det som skulle være nazismens politiske endelikt. Russland skal markere det hele med parade og fest på Den røde plass 9. mai.

I går kunne ABC Nyheter fortelle at norske myndigheter ikke hadde mottatt noen invitasjon, selv om både Mongolias president og en rekke andre naboland var innbudt – som også Donald Trump, Kim Jung-un og Boris Johnson.

Bakgrunn: Norge er ikke invitert til Russlands store feiring

I 1944 var det sovjetiske soldater som frigjorde de nordligste delene av Norge, og alt håp om en fest med Russlands president Vladimir Putin er ikke ute for Erna Solberg (H) og Ine Eriksen Søreide (H).

«Utsendelse av invitasjoner til parade i Moskva 9. mai 2020 er ennå ikke avsluttet», skriver den russiske ambassaden i Oslo i en epost.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Felles kamp»

Samtidig understreker ambassaden at «vi setter stor pris på norsk innsats i bevaring av minne om vår felles kamp mot fascisme», og viser til markeringen som fant sted i Kirkenes i slutten av oktober.

Her deltok Russlands utenriksminister Sergei Lavrov, mens Putin ikke var invitert – til tross for at flere mente det ville ha vært på sin plass – på grunn av den russiske annekteringen av Krim-halvøya.

Den russiske ambassaden gir også uttrykk for at den satte pris på at «Hans Majestet Konge Harald V, statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide» var tilstede i forbindelse med frigjøringsjubileet.

Ambassaden twitret også om dette torsdag.

Saken fortsetter under.

De siste årene har både Krim-annekteringen og arrestasjonen av Frode Berg, som ble tatt som spion i Moskva, kastet skygger over forholdet mellom Norge og Russland. Den siste saken kan nå se ut til å gå mot sin slutt, da det er ventet av Berg vil kunne bli satt fri innen kort tid som ledd i en utveklsing av spioner.