TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring

Onsdag starter de TV-sendte utspørringene i Kongressen. Demokratene i Representantes hus vil forsøke å bevise at president Donald Trump har misbrukt sin makt så grovt at han må avsettes. Det er imidlertid det republikanske flertallet i Senatet som vil avgjøre om Trump blir dømt. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix
Onsdag starter de TV-sendte utspørringene i Kongressen. Demokratene i Representantes hus vil forsøke å bevise at president Donald Trump har misbrukt sin makt så grovt at han må avsettes. Det er imidlertid det republikanske flertallet i Senatet som vil avgjøre om Trump blir dømt. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ventet politisk krutt når TV-kameraene rettes mot riksrettshøringene om Donald Trumps omstridte samtale med Ukrainas leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra og med onsdag blir utspørringene, som til nå har foregått bak lukkede dører, direktesendt på amerikansk fjernsyn.

Demokratene i Representantenes hus planlegger å bruke de neste ukene til å bevise at Trump misbrukte sin makt ved å be Ukraina om hjelp til å vinne presidentvalget neste år. Trumps plan var ifølge demokratene å få Ukraina til å sverte hans politiske rival Joe Biden og sønnen Hunter, ved å innlede en korrupsjonsetterforskning mot dem.

Trump anklages også for å ha holdt tilbake militærbistand for å presse Ukraina til å følge oppfordringen. At Det hvite hus holdt tilbake utbetalingen av pengene, er et faktum, men Trump og hans støttespillere avviser at det var for å presse landet. Bistanden ble senere utbetalt.

Fakta om amerikansk riksrett:

* Den amerikanske riksretten er en domstolsaktig prosess som har i oppgave å behandle anklager mot høytstående tjenestemenn, statsråder, dommere og presidenter.

* USAs grunnlov slår fast at en president kan stilles for riksrett for forræderi, bestikkelser eller kriminalitet eller forseelser knyttet til misbruk av politisk makt.

* Med et enkelt flertall kan Representantenes hus bringe tiltaler mot en president. For øyeblikket har Demokratene flertall i Huset.

* Så skal det to tredelers flertall til i Senatet for å dømme presidenten. Sikres flertallet, blir presidenten avsatt. For øyeblikket er det Republikanerne som har flertall i Senatet.

* I 1974 trakk president Richard Nixon seg før han ble stilt for riksrett etter Watergate-saken.

* I 1999 ble president Bill Clinton frifunnet i riksretten for mened i forbindelse med hans forhold til Monica Lewinsky.

* USAs første riksrettssak fant sted i 1868 mot president Andrew Johnson. Han ble også frifunnet.

Bakgrunn: Riksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen grunn til bekymring

Selv mener Trump at han ikke har gjort noe galt. I en tale på et privat arrangement i Economic Club i New York tirsdag kalte han riksrettsgranskningen for en heksejakt preget av vrangforestillinger.

– Det fører ikke til noe. Ikke vær bekymret, sa han.

Men med etterforskningen er det en høyst reell risiko for at Trump stilles for riksrett.

– På grunnlag av hva vitnene har sagt så langt, er det en rekke lovbrudd som potensielt kan føre til riksrett. Blant annet bestikkelser og grunnlovsbrudd, sier Adam Schiff, leder av etterretningskomiteen i Representantenes hus, til radiokanalen NPR tirsdag. Det er han som skal lede utspørringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det store spørsmålet er hvordan folkemeningen blir påvirket av de TV-sendte seansene, og hvorvidt Trumps egne partifeller, republikanerne, vil snu og stemme for riksrett i Senatet, der de har flertall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommentar: Dette handler ikke om lov og rett. Det handler om politikk og følelser

Sterke fronter

Det er ventet steile fronter under utspørringene. Begge leirer har brukt flere dager på å øve seg på en seanse der ikke bare republikanerne, men også demokratene har mye å tape.

Meningsmålinger viser at et knapt flertall av amerikanerne støtter riksrett. Men de viser også at Trumps kjernevelgere ikke har latt seg rikke.

I sitt forsvar for Trump har republikanerne argumentert for at både vitnene og demokratene er imot Trump og bare ønsker å bli kvitt ham.

Under de lukkede høringene de seks siste ukene har de også forsøkt å dreie saken til å handle om Bidens bånd til Ukraina og en konspirasjonsteori om at det var Ukraina som forsøkte å påvirke presidentvalget i 2016 i Demokratenes favør, ikke Russland som forsøkte å hjelpe Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs tidligere FN-ambassadør: Indre opprør skulle knuse Trump, men mislyktes

– Ikke politisk sirkus

I et brev tirsdag skriver Schiff at han ikke vil tillate at utspørringene blir forsøkt omgjort til et politisk sirkus der målet er å sverte Biden. Det er aldri blitt lagt fram bevis for Trumps anklager mot den tidligere visepresidenten.

Demokratenes viktigste bevis er en offisiell utskrift av samtalen som Trump hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli. Den viser at Trump ber Zelenskyj innlede en etterforskning av Biden og også av påstanden om at Ukraina forsøkte å hjelpe Demokratene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hvite hus har nektet å gi fra seg andre dokumenter om Trumps Ukraina-politikk og har også gitt rådgivere ordre om ikke å stille i høringen. Dette gjelder blant andre Trumps stabssjef Mick Mulvaney.

Aktuelt: Michael Bloomberg vurderer likevel å stille som presidentkandidat

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karrierediplomater i ilden

Høringen onsdag starter med forklaringen til to karrierediplomater: USAs ambassadør til Ukraina, William Taylor, og statssekretær George Kent i Utenriksdepartementet. Begge har tidligere vitnet bak lukkede dører, og begge mener at Trump utvilsomt brukte sin makt til å presse Zelenskyj til å gjennomføre etterforskninger som kunne øke sjansene for at han blir gjenvalgt neste år.

Fredag kommer turen til Marie Yovanovitch, som brått ble fjernet fra stillingen som USAs ambassadør i Ukraina tidligere i år.

Neste uke har Demokratene innkalt åtte andre vitner, hvorav alle tidligere har avgitt forklaring bak lukkede dører.

Fakta om riksretts-etterforskningen av Trump:

* 25. juli hadde USAs president Donald Trump en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj der han ba Ukraina etterforske demokraten Joe Biden og hans sønn Hunter, som har sittet i styret til et ukrainsk gasselskap.

* Noen dager tidligere hadde Trump stanset en utbetaling på 390 millioner dollar (nær 3,6 milliarder kroner) i militær bistand til Ukraina.

* Kjernen i etterforskningen er hvorvidt Trump brukte militærbistanden som brekkstang for å presse Ukraina til å etterforske mannen som kan bli hans motstander under presidentvalget neste år.

* Innholdet i telefonsamtalen ble kjent i midten av september som følge av et internt varsel til generalinspektøren for de amerikanske etterretningstjenestene og påfølgende lekkasjer til pressen.

* 24. september kunngjorde demokraten Nancy Pelosi at det innledes en etterforskning i Representantenes hus som kan føre til at Trump blir stilt for riksrett.

* Trump har kalt granskningen for en heksejakt. Han krever å få vite hvem varsleren er. Han har også gitt sine rådgivere ordre om ikke å vitne fordi han mener de har rettslig immunitet. Han har erkjent at han ba Ukraina etterforske Biden og hans sønn for korrupsjon, men nekter for å ha gjort noe galt.

* Etterforskningen foregår i tre komiteer: etterretningskomiteen, utenrikskomiteen og tilsyns- og reformkomiteen. Siden 3. oktober har rundt tolv vitner forklart seg bak lukkede dører. Blant dem er USAs tidligere spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, sikkerhetsrådgiveren Alexander Vindman og EU-ambassadør Gordon Sondland.

* Avtroppende energiminister Rick Perry, Trumps stabssjef Mick Mulvaney og USAs avgåtte nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton er blant en rekke personer som nekter å vitne.

* Etterforskerne krever også opplysninger fra Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, utenriksminister Mike Pompeo, justisminister William Barr og visepresident Mike Pence. Både Det hvite hus, forsvarsdepartementet og utenriksdepartementet er stevnet med krav om å utlevere dokumenter.

* 31. oktober vedtok Representantenes hus å formalisere etterforskningen, noe som åpner for offentlige og TV-sendte utspørringer.

* Denne uken innledes de offentlige utspørringene med flere vitner som tidligere har forklart seg bak lukkede dører. Blant dem er fungerende ambassadør i Ukraina, William Taylor (onsdag), hans forgjenger Marie Yovanovitch (fredag) og statssekretær i utenriksdepartementet George Kent (onsdag).

* Etterretningskomiteen vil etter utspørringene sende sine funn til justiskomiteen, som skal beslutte om prosessen fortsetter. En avstemning i Representantenes hus om hvorvidt det skal innledes riksrettsprosess, kan bli holdt før jul.

* Det er Representantens hus som står for etterforskningen i en riksrettsprosess, mens det er Senatet som kommer med en kjennelse. I Senatet har Trumps eget parti, Republikanerne, flertall.ke etterretningstjenestene og påfølgende lekkasjer til pressen.

* 24. september kunngjorde demokraten Nancy Pelosi at det innledes en etterforskning i Representantenes hus som kan føre til at Trump blir stilt for riksrett.

* Etterforskningen foregår i tre komiteer: etterretningskomiteen, utenrikskomiteen og tilsyns- og reformkomiteen. Siden 3. oktober har rundt tolv vitner forklart seg bak lukkede dører.

* 31. oktober vedtok Representantenes hus å formalisere etterforskningen, noe som åpner for offentlige og TV-sendte utspørringer.

* Denne uken innledes de offentlige utspørringene med flere vitner som tidligere har forklart seg bak lukkede dører. Blant dem er fungerende ambassadør i Ukraina, William Taylor (onsdag), hans forgjenger Marie Yovanovitch (fredag) og statssekretær i utenriksdepartementet George Kent (onsdag).

* Etterretningskomiteen vil etter utspørringene sende sine funn til justiskomiteen, som skal beslutte å gå videre med prosessen. En avstemning i Representantenes hus om hvorvidt det skal innledes riksrettsprosess, kan bli holdt før jul.

* Det er Representantens hus som står for etterforskningen i en riksrettsprosess, mens det er Senatet som kommer med en kjennelse. I Senatet har Trumps eget parti, Republikanerne, flertall.