Erna Solberg vil ikke være med på Arbeiderpartiets endringer på elbil-moms

Se video: Solberg måtte svare for Grandes utspill om elbilmisunnelse i spørretimen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet vil ha tak på momsfritaket på elbiler og tok det opp i spørretimen på Stortinget. Statsminister Erna Solberg sa klima må være viktigere enn forskjeller. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen gikk Arbeiderpartiets Hadia Tajik ut i Dagens Næringsliv og sa at de pengesterke i samfunnet har fått nok fordeler. Til avisen påpekte Aps nestleder at de pengesterke har fått 8 milliarder kroner i skattekutt de siste seks årene.

Et punkt Arbeiderpartiet nå vil ha stopp på er å subsidiere de dyreste elbilene. I sitt alternative budsjett foreslår Arbeiderpartiet å sette et tak på 600.000 kroner. Alle elbiler som er dyrere enn dette, skal momsbelegges.

Som en umiddelbar reaksjon svarte Venstres leder og kulturminister Trine Skei Grande med at forslaget var bevis på misunnelse. Så da statsminister Erna Solberg (H) møtte til den muntlige spørretimen i Stortinget, tok partileder Jonas Gahr Støre tak i problemstillingen.

– I Ap mener vi det er rimelig at folk betaler momsen selv for biler over 600.000. Det er fortsatt attraktivt sammenlignet med fossilt. Det vi da tar inn kan vi bruke til å bygge ladestasjoner. Det er rettferdig omstilling. Venstres partileder kaller dette misunnelse. Er statsministeren enig i det? spurte Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke misunnelse

Statsministeren svarte med at hun er enig i at omfordelingseffekten bidrar til utfordringer, fordi den får motsatt effekt av det regjeringen ønsker med fordelingspolitikken.

Les også: Høyrepolitiker snur etter å ha beskyldt Ap for misunnelse i skattedebatt

– Vi ønsker store resultater. Er klima viktigst, må vi jobbe. Vi sa i klimaforliket at vi skulle ta bort fritaket når vi nådde 50.000 elbiler. Så utsatte vi til 2017 og igjen 2021. Vi er redde for å sende feil signal om vi endrer i subsidiene, sa statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg mener at akkurat nå er det et klart og tydelig signal å opprettholde subsidiene av elbiler, slik at folk kjøper elbiler og bidrar til å redusere utslippene.

– Jeg tror ikke dette er misunnelse, men et spørsmål om klima.

Støre fulgte opp.

– Jeg misunner ikke de som kjøper de dyre, eksklusive bilene. Det er omfordeling med moms vi ønsker, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at dersom elbiler over 600.000 kroner blir momsbelagt, kan disse pengene benyttes å bygge flere ladestasjoner der disse ikke er i dag. Og på den måten kan flere kjøpe elbiler.

De rike bidrar til bruktmarked

Solberg er enig i at det skal være rettferdig fordeling i Norge, men sier at det aller viktigste er å få ned klimautslippene. Statsministeren mener at store endringene i dagens momsregime på elbiler vil kunne skape frykt i markedet, om hvorvidt dette er første skrittet på vei mot andre endringer.

– Arbeiderpartiet må godt spille på det, vi gjør ikke det.

– De som kjøper dyre biler, kjøper flere som gjør at vi får et bruktmarked. Som gjør at de med dårligere råd får mulighet til å kjøpe bil, sa Solberg og la til at utslippene må ned, og da må målrettede tiltak til.

– Elbil-fordelene er slike tiltak.