NAV-skandalen:Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser

 ABC forklarer: Nav-skandalen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har aldri prøvd å tilsløre at EØS-avtalen overstyrer norske regler ved eksport av norske trygdeytelser, slik Lundteigen antyder, sier Lise Christoffersen (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed fortsetter ordkrigen om hvem som har skjønt eller ikke skjønt hvor vidtgående EUs regelverk, som Norge må følge på grunn av EØS-avtalen, er.

Christoffersen reagerer på at Per Olaf Lundteigen (Sp) i ABC Nyheter omtalte at bare Sp og SV hadde slått fast at EØS-reglene har forrang for norske trygderegler hvis det er motstrid, da Stortinget våren 2018 diskuterte eksport av velferdsgoder.

Spørsmålet har blitt svært så aktuelt i kjølvann av «NAV-skandalen», som viste at Norge har langt mindre handlingsrom i å hindre eksport av velferdsgoder til personer utenfor landet, enn regjering, Storting og domstoler har lagt opp til.

– Feil fra Sp og SV

«Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at bestemmelsene i de internasjonale avtalene griper inn i det nasjonale regelverket og sågar går foran dette dersom det er motstrid mellom de to regelsettene.», bemerket de to partiene i en sak om å redusere trygdeeksporten som Stortinget diskuterte i 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men dette er ikke riktig, sier Christoffersen om SVs og Sps merknad den gangen.

– Vi står fritt til å utforme våre trygderettigheter som vi vil. Det er ingen harmonisering av trygderegler og stønadsregler i EU og EØS. Det er først når du trer over landegrenser at EØS-regelverket slår til, slår hun fast og presiserer:

– Når vi først har en stønad, kan vi ikke nekte noen å ta med seg den til et annet EØS-land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor ble vi ikke med på den merknaden.

– Derimot var Arbeiderpartiet med på felles komitemerknader der alle partier sier tydelig: «Komiteen slutter seg til regjeringens målsetting om å redusere eksporten av norske velferdsytelser. Komiteen tar til etterretning at EØS-avtalen avgrenser hva Norge kan gjøre av innstramminger for å avgrense trygdeeksporten.»

– Sa klart fra allerede i 2013

Christoffersen understreker at Arbeiderpartiet aldri har prøvd å tilsløre at EØS-avtalen overstyrer norske regler ved eksport av norske trygdeytelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tvert imot. Daværende arbeids- og sosialminister Anniken Huitfeldt i Stoltenberg-regjeringen fremmet i 2013 en stortingsmelding der det klart framkom at personer som benytter sin frie mobilitet ikke skal tape opparbeidede trygderettigheter, framholder Ap-politikeren.

Denne stortingsmeldingen ble så trukket tilbake da Solberg-regjeringen overtok makten.

– Det som så kom i stedet fra Solbergregjeringen inneholdt ikke noe om disse EØS-reglene, sier Christoffersen.