Stor politisk usikkerhet i Bolivia

Evo Morales er ferdig som Bolivias president. Han sier politiet har en arrestordre på ham. Foto: AP / NTB scanpix
Evo Morales er ferdig som Bolivias president. Han sier politiet har en arrestordre på ham. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bolivia har havnet i en svært uoversiktlig og dramatisk situasjon etter at Evo Morales gikk av som president etter press fra militæret og demonstranter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpig er det ikke klart hvor den venstreorienterte ekspresidenten oppholder seg. Da han søndag kunngjorde sin avgang, sa han også at han reiser tilbake til sin hjemprovins Chapare, der han begynte karrieren som fagforeningsleder.

– Jeg vender tilbake til mitt folk som aldri forlot meg. Kampen fortsetter, sa han.

Den avgåtte presidenten har opplyst at politiet har utstedt arrestordre mot ham, mens politigeneral Yuri Calderón nekter og kaller påstanden «falske nyheter».

Det er imidlertid bekreftet at en gruppe væpnede personer har trengt seg inn i hans bolig i Cochabamba.

Også Morales' visepresident og presidenten i senatet har gått av. Dermed er det høyst usikkert hvem som skal etterfølge Morales som president.

– Maktvakuum

FNs generalsekretær António Guterres har uttrykt stor bekymring for situasjonen og bedt om at aktørene ikke bruker vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag morgen norsk tid hadde det ikke kommet konkrete tegn på at militæret har overtatt makten.

– Jeg mener vi må holde et godt øye med hva militæret gjør de nærmeste timene, sier Latin-Amerika-forsker Jennifer Cyr ved Universitetet i Arizona.

– Maktvakuumet åpner opp rommet for at militæret potensielt går inn, legger hun til.

Morales var det første medlemmet av Bolivias urbefolkning som ble president. I løpet av sine 14 år ved makten har han greid å skape en stabil politisk situasjon og også økonomisk utvikling i ett av Latin-Amerikas fattigste land. Han er fortsatt svært populær blant mange bolivianere, samtidig som bekymringen har økt for at han ville nekte å gå av ved et eventuelt tap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter valget i oktober brøt det ut store demonstrasjoner mot presidenten, og samme kveld som Morales meldte sin avgang, feiret tusenvis opposisjonstilhengere i gatene. Samtidig søkte 20 bolivianske politikere tilflukt på Mexicos ambassade i La Paz, ifølge Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mexico har tilbudt Morales asyl hvis han ønsker det, melder nyhetsbyrået Reuters, men det ikke kommet meldinger om at han er blant dem som har søkt tilflukt i ambassaden.

– Statskupp

Flere latinamerikanske land styrt av venstreorienterte ledere mener at Bolivia er blitt rammet av statskupp.

– Et statskupp fant sted i Bolivia som et resultat av felles aksjoner fra voldelige sivile, selvutnevnte politifolk og hærens passivitet, skrev Argentinas president Alberto Fernández på Twitter søndag.

Også Venezuelas president Nicolás Maduro og Nicuraguas president Daniel Ortega mener det samme.

Samtidig er det meldt at en gruppe hettekledde demonstranter med skjold og dynamitt har tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia.

– Vi er ok og i trygghet, men de ønsker å begå en massakre mot oss, sier ambassadør Crisbeylee González til det statlige nyhetsbyrået ABI og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venezuelas president er en av Morales nærmeste støttespillere.

Omstridt resultat

Morales gikk av rett etter at Organisasjonen av amerikanske stater offentliggjorde sin granskning av presidentvalget 20. oktober, som viste at det var funnet sted valgfusk. Ikke lenge etter Morales' avgang, ble det kjent at politiet har pågrepet presidenten og visepresidenten i Bolivias' valgkommisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Morales gikk av, hadde han allerede akseptert demonstrantenes og opposisjonens krav om nyvalg. Valgresultatet er svært omstridt ettersom Morales fikk akkurat nok stemmer til å unngå en ny valgrunde. Mistankene om valgfusk har vært sterke.

Opposisjonen i Bolivia er splittet mellom en moderat og svært høyreorientert del. Morales' hovedutfordrer i valget, Carlos Mesa, er en respektert akademiker og moderat politiker. Den såkalte Santa Cruz-opposisjonen er mer høyrevridd og rommer ifølge forsker Vegard Bye «rasistiske og direkte fascistiske tendenser».

– Det er en veldig bekymringsfull situasjon, som har blitt stadig mer polarisert. Med den voldelige tradisjonen i Bolivia, er det grunn til å være bekymret, sa Bye til NTB rett før helgen.