Valget i Spania: Sosialdemokratene vinner, men ytre høyre-parti går mest opp

Statsminister Pedro Sanchez på valgkampmøte før søndagens valg i Spania. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix
Statsminister Pedro Sanchez på valgkampmøte før søndagens valg i Spania. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det sosialdemokratiske partiet PSOE vinner det spanske valget, men får ikke flertall, viser foreløpige resultater. Ytre høyre-partiet Vox dobler seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Pedro Sanchez' PSOE har fått 29 prosent av stemmene og dermed 124 seter i Spanias nasjonalforsamling, viste resultatene fra det spanske innenriksdepartementet da 53 prosent av stemmene var telt opp. Dermed får de ett sete mer enn i forrige valg i april.

Ytre høyre-partiet Vox ligger an til å få 14,7 prosent av stemmene og 50 seter. Det er en dobling fra dagens 24. De ligger dermed an til å bli Spanias tredje største parti kun seks måneder etter sin debut i nasjonalforsamlingen.

Konservative Partido Popular har foreløpig 85 seter, ned fra 66 i april.

Størst nedgang har det antikatalanske partiet Ciudadanos, som ligger an til å få ti seter i søndagens valg, mot 57 i april.

Flest seter, men ikke flertall

Selv om Pedro Sanchez' parti ligger an til å få flest seter, er resultatet langt fra godt nok til å sikre seg et flertall. Da trengs det 176 seter.

Dermed ser det ikke ut til at den fastlåste politiske situasjonen løses etter dette valget heller.

Søndagens valg er det andre i år og det fjerde på like mange år i Spania. Også de foregående valgene har endt uten et tydelig flertall og har gitt landet flere mindretallsregjeringer.

– Spania har i dag tre venstrepartier, tre høyrepartier og tre katalanske separatistpartier. Da er det i praksis umulig å danne regjering, sa analytiker Federico Santi i Eurasia Group før valget.

Lav deltakelse

Trolig har lav valgdeltakelse hatt mye å si for resultatet søndag. Klokken 18 hadde 56,8 prosent av velgerne brukt stemmeretten sin, ned fra 60,7 prosent i valget i april.

Statsministeren forsøkte i månedsvis etter valget i april å danne regjering med støtte fra venstrepartiet Podemos, men forhandlingene ledet ikke fram siden Sanchez nektet å danne koalisjonsregjering.

I september så han seg nødt til å lyse ut nyvalg etter at kong Felipe erklærte at ingen av kandidatene hadde nok støtte til å sikre flertall i nasjonalforsamlingen.

37 millioner spanjoler er stemmeberettiget. Rundt 93.000 politifolk sørget for sikkerheten, men valgdagen har forløpt uten noen store hendelser.

Personvernpolicy