Senterpartiet fosser fram: – Dette er ikke bare et blaff

Trygve Slagsvold Vedum har fått blomster og skal til å tale for Sps valgvake i Oslo. Foto: Martin Huseby Jensen
Trygve Slagsvold Vedum har fått blomster og skal til å tale for Sps valgvake i Oslo. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Martin Huseby Jensen

En «magisk» grense er brutt, men Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum vil fortsatt møte velgerne til kaffe. – Trenden kan vare til neste stortingsvalg, sier valgforsker.

«Senterpartiet bryter magisk grense», «Kraftig Ap-fall og nesten dobling for Rødt » eller «Ny rekordgallup for Senterpartiet». Så du dem? Disse tre overskriftene er alle fra denne uken. Tre meningsmålinger som alle forteller om framgang for Senterpartiet og Rødt, og tilbakegang for Arbeiderpartiet og SV. Regjeringspartiene svekkes, selv om Høyre går fram på de siste målingene. Trenden fra før valget fortsetter.

ABC Nyheter fulgte Trygve Slagsvold Vedum gjennom valgdagen. Les hele reportasjen her: Seierherren Trygves hemmelighet: – Nesten en forutsetning i denne rollen

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Trygve Slagsvold Vedum lo seg gjennom valgdagen:

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning sier til ABC Nyheter at det vi ser, er langsiktige trender i norsk politikk. I tillegg ser vi fra utlandet trenden hvor mange av de store styringspartiene - som Høyre og Arbeiderpartiet i Norge - mister oppslutning og går tilbake.

Bakgrunn : Ny rekordmåling for Senterpartiet

De store blir mindre

Bergh tror det kan skyldes at de store partiene ikke klarer å svare på sakene velgerne er opptatt av. Som klima og miljø eller innvandring. Litt som vi så da de store partiene mobiliserte som følge FNBs fremgang i Bergen.

– De etablerte styringspartiene svekkes og de mindre partiene klarer å svare på det velgerne er opptatt av, sier Bergh.

Han viser til at når de nevnte sakene over kommer på dagsorden, klarer ikke de store partiene å mobilisere. Men dersom sysselsetting blir den viktigste saken, mener han Arbeiderpartiet ville vokst igjen.

Valgforsker Johannes Bergh. Foto: Institutt for samfunnsforskning
Valgforsker Johannes Bergh. Foto: Institutt for samfunnsforskning

En annen faktor er den sittende regjeringen. Med noen endringer har de borgerlige styrt landet i litt over seks år. Det slår også inn.

– Vi preges absolutt av regjeringsslitasje, slår Bergh fast og legger til:

– Det er nesten som naturlov for sittende regjeringer at de mister oppslutning over tid. Det har vi også sett med tidligere regjeringer.

Les også: Kraftig Ap-fall og nesten-dobling for Rødt i ny meningsmåling

Valgforskeren forklarer at dette skyldes flere ting. Regjeringer fatter mange beslutninger over tid, noe som gir grobunn for misnøye. Det forklarer, sier Bergh, også den samlede tilbakegangen for regjeringen.

Ny rekord: Senterpartiet gjør sin beste måling siden 1994

Uklart Ap

En annen grunn til at Senterpartiet og Rødt går fram, er at de har vært tydelige i opposisjon.

– Arbeiderpartiet har vært mer uklart og har derfor ikke klart å mobilisere, selv om de har vært i opposisjon.

– Hva med fremtiden? Det er i underkant av to år igjen til valget og meninger kan endres med vinden. Hvor sannsynlig er det at vi ved valget i september 2021 har tre partier som er jevnstore og kanskje Senterpartiet får statsministeren?

– Jeg tror det er sannsynlig at den trenden vil fortsette. Grunnen til det er at vi har sett den over lenger tid. Dette var en utvikling det gikk i retning av i 2017, og som ble forsterket ved lokalvalget i år. Dette er ikke bare et blaff, slår Bergh fast.

Stadig nye høyder: Rekordhøyt for Senterpartiet på ny måling

Ap i en skvis

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitet i Oslo er mer forsiktig når han skal spå om fremtiden. Aardal viser til at Sp henter velgere fra alle partiene, selv om Arbeiderpartiet er den som taper flest velgere til Vedum. Og de to er potensielle koalisjonspartnere. Noe som er en utfordring for Ap - for det betyr at det fort kan bli åpen konflikt mellom de to i kampen om velgerne som har migrert.

Ap er i en skvis. De ville vært lettere for dem om de hadde mistet velgere til et parti som stod lenger unna politisk, som Høyre - da kunne Ap hamret løs. Men Sp er nært, sier Aardal.

(Artikkelen fortsetter under)

Valgforsker Bernt Aardal. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Valgforsker Bernt Aardal. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Aardal tror ikke det handler om et velgeropprør. Han tror det heller handler om at Senterpartiet har vært flinkere til å sette ord på det velgerne mener og ønsker, enn Arbeiderpartiet.

Populært også i LO: Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer

Større utslag enn før

Men så er informasjonen fra meningsmålingene også begrenset, poengterer han, de sier hvordan situasjonen er - og om hvor velgerne går. Aardal mener at resultatet av målingene også kan vise en utmattelseseffekt etter en intens valgkamp, hvor brikkene legges på plass i valget og så oppstår det et tomrom i ettertid.

– Da ser vi ofte er at tendensene fortsetter å rulle, men utslagene er nok likevel større enn vi tidligere har sett, sier han og viser til at partiets forrige rekord var i 1993 da de oppnådde 16,7 prosent. Den gang stod landet i en EU-kamp som ga velgerne klare alternativer. Det høstet Sp velgere på. Denne gangen er det ikke så enten-eller, men Aardal mener at diskusjonen om sentralisering har løftet partiet på meningsmålingene.

Senest i sammenslåingen av domstolene.

Gjennom at begynner å skje er at om Ap, Høyre og Sp fortsetter som jevnstore mot neste valg, vil spekulasjonene om statsminister Vedum ikke fremstå som så fjerne som de gjorde for kort tid siden.

Riktignok kan man se noen likehetstrekk med utviklingen i andre land, som nevnt over, men Aardal mener at det heller ikke skal mye til for å velte det inntrykket. Et par valg kanskje, og så ser man helt andre mønster. Valgforskeren advarer mot å strekke sammenligningen for langt.

Mot toppen: Senterpartiet klatrer videre på ny måling

Flere kaffekopper

Etter valget ble Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum utropt til seierherren. Siden har meningsmålingen vist fremgang etter fremgang. Til ABC Nyheter sier han at ukens meningsmålinger gir motivasjon, samtidig som han kjenner et ansvar for de stadig flere som mener partiet kan gjøre en jobb for dem. I sine møter med partiets nye folkevalgte er dette noe han understreker.

– Vi må huske hvorfor vi har fått disse rollene. Vi har fått tillit fra velgerne. Det viktigste i vårt arbeid er å møte folket, lytte og lære av dem. Vi må være nære dem i praksis. Det er mitt tydelige råd til de nye folkevalgte.

Trygve Slagsvold Vedum følger med på valgprognosen på valgkvelden i september. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Martin Huseby Jensen
Trygve Slagsvold Vedum følger med på valgprognosen på valgkvelden i september. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Martin Huseby Jensen

Senterpartiet er et middel for å få gjennom politikk som er viktig for folk, slår han fast. Derfor fortsetter han ufortrødent videre med arbeidet til partiet. Det blir ikke slutt på å møte velgerne over en kaffekopp, som han og de andre i partiet har gjort gjennom de siste årene.

– Kaffekoppen er mer sosial enn Facebook og Twitter. Møtet med folket er viktig i arbeidet vårt.

Bakgrunn: Valgforsker: – En dramatisk utvikling på venstresiden i norsk politikk

Ikke for selvtilfredse

Vedum mener som Aardal at det ikke bare er å trekke paralleller til landene rundt i Europa hvor de store styringspartiene svekkes. Historien i Norge, mener han er annerledes. Men, så ser vi at i Sverige og Finland - som er mer nærliggende å sammenligne oss med - er heller ikke ting som før.

– Det er sunt at ingen partier kan ta stemmer for gitt. Gjør man det, kan vi også bli distansert. Og det er ingen selvfølge at det ene eller andre partiet skal få ansvaret. Det er en god ting, sier han og legger til:

– Politikere må huske at det er folkets tjenere, ikke folkets herrer. Vi kan ikke bli selvtilfredse.

Partiet fikk etter høstens valg 2.284 folkevalgte i lokaldemokratiet.

Det er er litt under to år til neste stortingsvalg, mye kan skje i tiden frem til september 2021. Vedum forteller at det for ham handler om å holde seg i sporet partiet går i. Med å påpeke feil i den førende politikken. Om ikke å avgi makt i energipolitikken til EU, om å sørge for at befolkningen har tjenester nært seg. Og så handler det om å møte folk. Selv i den minste krok av landet.

– Da kan vi også få gode innspill på hvordan politikken skal gjøres videre.

Vi må stå på og være tydelig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:08 Kvinne funnet drept i Florø22:04 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51 Anita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39 15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13 Veksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59 Demokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46 Over 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35 Mystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51 Historisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51 Sørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25 Nå kan norske tog få to etasjer19:09 Bill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42 Søreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Haaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 Følte seg truet av Trump under høringen15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Ordfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd
Siste nytt
22:08NorgeKvinne funnet drept i Florø22:04NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51NorgeAnita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39Verden15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13PengerVeksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59VerdenDemokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46PengerOver 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35NorgeMystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51SportHistorisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51SportSørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25ReiseNå kan norske tog få to etasjer19:09PolitikkBill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42NorgeSøreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportHaaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54PolitikkFølte seg truet av Trump under høringen15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseOrdfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd
Populært