Senterpartiet fosser fram på meningsmålinger: – Dette er ikke bare et blaff

Trygve Slagsvold Vedum har fått blomster og skal til å tale for Sps valgvake i Oslo. Foto: Martin Huseby Jensen
Trygve Slagsvold Vedum har fått blomster og skal til å tale for Sps valgvake i Oslo. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Martin Huseby Jensen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En «magisk» grense er brutt, men Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum vil fortsatt møte velgerne til kaffe. – Trenden kan vare til neste stortingsvalg, sier valgforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Senterpartiet bryter magisk grense», «Kraftig Ap-fall og nesten dobling for Rødt » eller «Ny rekordgallup for Senterpartiet». Så du dem? Disse tre overskriftene er alle fra denne uken. Tre meningsmålinger som alle forteller om framgang for Senterpartiet og Rødt, og tilbakegang for Arbeiderpartiet og SV. Regjeringspartiene svekkes, selv om Høyre går fram på de siste målingene. Trenden fra før valget fortsetter.

ABC Nyheter fulgte Trygve Slagsvold Vedum gjennom valgdagen. Les hele reportasjen her: Seierherren Trygves hemmelighet: – Nesten en forutsetning i denne rollen

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Trygve Slagsvold Vedum lo seg gjennom valgdagen:

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning sier til ABC Nyheter at det vi ser, er langsiktige trender i norsk politikk. I tillegg ser vi fra utlandet trenden hvor mange av de store styringspartiene - som Høyre og Arbeiderpartiet i Norge - mister oppslutning og går tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn : Ny rekordmåling for Senterpartiet

De store blir mindre

Bergh tror det kan skyldes at de store partiene ikke klarer å svare på sakene velgerne er opptatt av. Som klima og miljø eller innvandring. Litt som vi så da de store partiene mobiliserte som følge FNBs fremgang i Bergen.

– De etablerte styringspartiene svekkes og de mindre partiene klarer å svare på det velgerne er opptatt av, sier Bergh.

Han viser til at når de nevnte sakene over kommer på dagsorden, klarer ikke de store partiene å mobilisere. Men dersom sysselsetting blir den viktigste saken, mener han Arbeiderpartiet ville vokst igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Valgforsker Johannes Bergh. Foto: Institutt for samfunnsforskning
Valgforsker Johannes Bergh. Foto: Institutt for samfunnsforskning

En annen faktor er den sittende regjeringen. Med noen endringer har de borgerlige styrt landet i litt over seks år. Det slår også inn.

– Vi preges absolutt av regjeringsslitasje, slår Bergh fast og legger til:

– Det er nesten som naturlov for sittende regjeringer at de mister oppslutning over tid. Det har vi også sett med tidligere regjeringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kraftig Ap-fall og nesten-dobling for Rødt i ny meningsmåling

Valgforskeren forklarer at dette skyldes flere ting. Regjeringer fatter mange beslutninger over tid, noe som gir grobunn for misnøye. Det forklarer, sier Bergh, også den samlede tilbakegangen for regjeringen.

Ny rekord: Senterpartiet gjør sin beste måling siden 1994

Uklart Ap

En annen grunn til at Senterpartiet og Rødt går fram, er at de har vært tydelige i opposisjon.

– Arbeiderpartiet har vært mer uklart og har derfor ikke klart å mobilisere, selv om de har vært i opposisjon.

– Hva med fremtiden? Det er i underkant av to år igjen til valget og meninger kan endres med vinden. Hvor sannsynlig er det at vi ved valget i september 2021 har tre partier som er jevnstore og kanskje Senterpartiet får statsministeren?

– Jeg tror det er sannsynlig at den trenden vil fortsette. Grunnen til det er at vi har sett den over lenger tid. Dette var en utvikling det gikk i retning av i 2017, og som ble forsterket ved lokalvalget i år. Dette er ikke bare et blaff, slår Bergh fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig nye høyder: Rekordhøyt for Senterpartiet på ny måling

Ap i en skvis

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitet i Oslo er mer forsiktig når han skal spå om fremtiden. Aardal viser til at Sp henter velgere fra alle partiene, selv om Arbeiderpartiet er den som taper flest velgere til Vedum. Og de to er potensielle koalisjonspartnere. Noe som er en utfordring for Ap - for det betyr at det fort kan bli åpen konflikt mellom de to i kampen om velgerne som har migrert.

Ap er i en skvis. De ville vært lettere for dem om de hadde mistet velgere til et parti som stod lenger unna politisk, som Høyre - da kunne Ap hamret løs. Men Sp er nært, sier Aardal.

(Artikkelen fortsetter under)

Valgforsker Bernt Aardal. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Valgforsker Bernt Aardal. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Aardal tror ikke det handler om et velgeropprør. Han tror det heller handler om at Senterpartiet har vært flinkere til å sette ord på det velgerne mener og ønsker, enn Arbeiderpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Populært også i LO: Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer

Større utslag enn før

Men så er informasjonen fra meningsmålingene også begrenset, poengterer han, de sier hvordan situasjonen er - og om hvor velgerne går. Aardal mener at resultatet av målingene også kan vise en utmattelseseffekt etter en intens valgkamp, hvor brikkene legges på plass i valget og så oppstår det et tomrom i ettertid.

– Da ser vi ofte er at tendensene fortsetter å rulle, men utslagene er nok likevel større enn vi tidligere har sett, sier han og viser til at partiets forrige rekord var i 1993 da de oppnådde 16,7 prosent. Den gang stod landet i en EU-kamp som ga velgerne klare alternativer. Det høstet Sp velgere på. Denne gangen er det ikke så enten-eller, men Aardal mener at diskusjonen om sentralisering har løftet partiet på meningsmålingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senest i sammenslåingen av domstolene.

Gjennom at begynner å skje er at om Ap, Høyre og Sp fortsetter som jevnstore mot neste valg, vil spekulasjonene om statsminister Vedum ikke fremstå som så fjerne som de gjorde for kort tid siden.

Riktignok kan man se noen likehetstrekk med utviklingen i andre land, som nevnt over, men Aardal mener at det heller ikke skal mye til for å velte det inntrykket. Et par valg kanskje, og så ser man helt andre mønster. Valgforskeren advarer mot å strekke sammenligningen for langt.

Mot toppen: Senterpartiet klatrer videre på ny måling

Flere kaffekopper

Etter valget ble Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum utropt til seierherren. Siden har meningsmålingen vist fremgang etter fremgang. Til ABC Nyheter sier han at ukens meningsmålinger gir motivasjon, samtidig som han kjenner et ansvar for de stadig flere som mener partiet kan gjøre en jobb for dem. I sine møter med partiets nye folkevalgte er dette noe han understreker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må huske hvorfor vi har fått disse rollene. Vi har fått tillit fra velgerne. Det viktigste i vårt arbeid er å møte folket, lytte og lære av dem. Vi må være nære dem i praksis. Det er mitt tydelige råd til de nye folkevalgte.

Trygve Slagsvold Vedum følger med på valgprognosen på valgkvelden i september. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Martin Huseby Jensen
Trygve Slagsvold Vedum følger med på valgprognosen på valgkvelden i september. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Martin Huseby Jensen

Senterpartiet er et middel for å få gjennom politikk som er viktig for folk, slår han fast. Derfor fortsetter han ufortrødent videre med arbeidet til partiet. Det blir ikke slutt på å møte velgerne over en kaffekopp, som han og de andre i partiet har gjort gjennom de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kaffekoppen er mer sosial enn Facebook og Twitter. Møtet med folket er viktig i arbeidet vårt.

Bakgrunn: Valgforsker: – En dramatisk utvikling på venstresiden i norsk politikk

Ikke for selvtilfredse

Vedum mener som Aardal at det ikke bare er å trekke paralleller til landene rundt i Europa hvor de store styringspartiene svekkes. Historien i Norge, mener han er annerledes. Men, så ser vi at i Sverige og Finland - som er mer nærliggende å sammenligne oss med - er heller ikke ting som før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er sunt at ingen partier kan ta stemmer for gitt. Gjør man det, kan vi også bli distansert. Og det er ingen selvfølge at det ene eller andre partiet skal få ansvaret. Det er en god ting, sier han og legger til:

– Politikere må huske at det er folkets tjenere, ikke folkets herrer. Vi kan ikke bli selvtilfredse.

Partiet fikk etter høstens valg 2.284 folkevalgte i lokaldemokratiet.

Det er er litt under to år til neste stortingsvalg, mye kan skje i tiden frem til september 2021. Vedum forteller at det for ham handler om å holde seg i sporet partiet går i. Med å påpeke feil i den førende politikken. Om ikke å avgi makt i energipolitikken til EU, om å sørge for at befolkningen har tjenester nært seg. Og så handler det om å møte folk. Selv i den minste krok av landet.

– Da kan vi også få gode innspill på hvordan politikken skal gjøres videre.

Vi må stå på og være tydelig.