Rettsavgjørelse kan føre til løslatelse for Lula i Brasil

Demonstranter som viser sin støtte til landets tidligere president Lula da Silva, som sitter fengslet etter å ha blitt dømt for korrupsjon og hvitvasking. Torsdag bestemte landets høyesterett at dømte i første instans kunne løslates i påvente av en ankebehandling, noe som kan innebære at Lula løslates fra fengsel. Foto: Eraldo Peres/AP/NTB scanpix
Demonstranter som viser sin støtte til landets tidligere president Lula da Silva, som sitter fengslet etter å ha blitt dømt for korrupsjon og hvitvasking. Torsdag bestemte landets høyesterett at dømte i første instans kunne løslates i påvente av en ankebehandling, noe som kan innebære at Lula løslates fra fengsel. Foto: Eraldo Peres/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En rettsavgjørelse i Brasils høyesterett kan føre til løslatelse for landets tidligere president Lula da Silva.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landets høyesterett bestemte torsdag at personer som er blitt dømt i rettsvesenet ikke nødvendigvis må sitte fengslet i påvente av at ankebehandlingen skal behandles ferdig.

Dette innebærer at flere tusen dømte, deriblant den tidligere venstrepolitikeren, kan bli løslatt. Lula, som var president i Brasil fra 2003 til 2011, ble i juli 2017 funnet skyldig i korrupsjon og hvitvasking og dømt til ti års fengsel. Etter flere ankerunder ble dommen redusert til åtte år og ti måneders fengsel, men i februar fikk han en dom på ytterligere tolv år og elleve måneder i en annen korrupsjonssak.

I ettertid er det framsatt påstander om at dommen var en konspirasjon for å holde venstrepolitikeren ute av valgkampen i 2018.

Sergio Moro var dommeren som fant den tidligere presidenten skyldig i korrupsjon. Moro ble utnevnt til justisminister etter at Jair Bolsonaro vant presidentvalget.

Personvernpolicy