Rettsavgjørelse kan føre til løslatelse for Lula i Brasil

Demonstranter som viser sin støtte til landets tidligere president Lula da Silva, som sitter fengslet etter å ha blitt dømt for korrupsjon og hvitvasking. Torsdag bestemte landets høyesterett at dømte i første instans kunne løslates i påvente av en ankebehandling, noe som kan innebære at Lula løslates fra fengsel. Foto: Eraldo Peres/AP/NTB scanpix
Demonstranter som viser sin støtte til landets tidligere president Lula da Silva, som sitter fengslet etter å ha blitt dømt for korrupsjon og hvitvasking. Torsdag bestemte landets høyesterett at dømte i første instans kunne løslates i påvente av en ankebehandling, noe som kan innebære at Lula løslates fra fengsel. Foto: Eraldo Peres/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En rettsavgjørelse i Brasils høyesterett kan føre til løslatelse for landets tidligere president Lula da Silva.

Landets høyesterett bestemte torsdag at personer som er blitt dømt i rettsvesenet ikke nødvendigvis må sitte fengslet i påvente av at ankebehandlingen skal behandles ferdig.

Dette innebærer at flere tusen dømte, deriblant den tidligere venstrepolitikeren, kan bli løslatt. Lula, som var president i Brasil fra 2003 til 2011, ble i juli 2017 funnet skyldig i korrupsjon og hvitvasking og dømt til ti års fengsel. Etter flere ankerunder ble dommen redusert til åtte år og ti måneders fengsel, men i februar fikk han en dom på ytterligere tolv år og elleve måneder i en annen korrupsjonssak.

I ettertid er det framsatt påstander om at dommen var en konspirasjon for å holde venstrepolitikeren ute av valgkampen i 2018.

Sergio Moro var dommeren som fant den tidligere presidenten skyldig i korrupsjon. Moro ble utnevnt til justisminister etter at Jair Bolsonaro vant presidentvalget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden