Høyrepolitiker snur etter å ha beskyldt Ap for misunnelse i skattedebatt

Et utvalg anbefaler at det blir innført skatt på oppdrettsnæringens bruk av felles ressurser. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Et utvalg anbefaler at det blir innført skatt på oppdrettsnæringens bruk av felles ressurser. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Stortingsrepresentant Tom-Christer Nilsen (H) anklaget Ap for misunnelse i debatten om skatt i oppdrettsnæringen. Nå vedgår han at det var å ta for hardt i.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tror misunnelse er et element i diskusjonen, sa Nilsen i Politisk kvarter onsdag.

Debatten handlet hvorvidt oppdrettsnæringen skal skattlegges ekstra for bruk av norske fjorder, som er fellesskapets ressurser. Mandag kom et regjeringsoppnevnt utvalg med en anbefaling om å innføre en slik skatt.

Arbeiderpartiet vil arbeide videre med lakseskatt, mens tre av fire regjeringspartier har sagt nei. Finansminister Siv Jensen (Frp) kan ikke love at forslaget blir lagt dødt.

Til Dagbladet sier Nilsen, som sitter i næringskomiteen på Stortinget, at han tok for hardt i tidlig på morgenen.

– Det er synd dersom dette skal avspore en viktig debatt. Jeg mener ikke at verken utvalgets utredning eller hoveddelen av debatten er bygget på misunnelse, ei heller kommunenes ønske om sin rettmessige del, sier han onsdag kveld.

Han forklarer utsagnet med det han mener er et ensidig søkelys på hvor rike selskapene og de som eier dem, er. Ligningstallene fra i fjor viser at den samlede formuen til de 18 største lakseeierne i landet er på ni milliarder kroner, skrev Klassekampen onsdag.

Cecilie Myrseth fra Ap mener kollegaen i næringskomiteen dummer seg ut ved å bruke misunnelsesargumentet.

– At fellesskapet vil ha noe igjen for bruk av fellesskapets ressurser, er slik det norske samfunnet er bygget opp. I motsetning til Høyre er rettferdig fordeling det viktigste vi som politikere kan bidra til og sikre, sier hun til Dagbladet.

Personvernpolicy