Støre utelukker ikke mistillit mot Hauglie etter Nav-skandalen: – Mennesker har fått lagt sine liv i grus

Video: Hauglie ber Nav-ofrene om unnskyldning.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg utelukker ingenting, sa Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre to timer før arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie møter for å forklare seg for Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal høre forklaringen hun kommer med, og det er særlig to spørsmål vi ønsker svar på, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes i Politisk Kvart i NRK P2 tirsdag morgen.

Litt over to timer etter at Moxnes møtte i studio med Ap-leder Jonas Gahr Støre og Høyres parlamentariske nestleder Svein Harberg, møter Høyre-statsråd Anniken Haugli i Stortinget for å forklare seg om Nav-skandalen.

Moxnes vil ha svar på om politiske signaler fra regjeringen kan ha bidratt til

Tidslinje for Nav-skandalen:

* 2012: EUs nye trygderegler (trygdeforordning) blir en del av norsk trygderett. Artikkel 21 sier at de som mottar sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger kan motta ytelsene selv om de oppholder seg midlertidig i et annet europeisk land. Nav holder fast på en streng regelforståelse om at mottakerne som hovedregel må oppholde seg i Norge for å få ytelsene.

* Juni 2017 til mars 2018: Trygderetten avsier flere dommer i klagesaker, der det slås fast at Nav praktiserer reglene feil. Sakene blir sendt tilbake til Nav. Nav endrer ikke praksis.

* Desember 2018: Trygderetten varsler Nav klageinstans om at den ville be EFTA-domstolen avgi en rådgivende uttalelse om tre pågående saker som gjelder artikkel 21.

* 20. desember 2018: Nav varsler Arbeids- og sosialdepartementet om saken.

* Januar 2019: Arbeids- og sosialdepartementet slår fast at Nav ikke kan stanse ytelsene fordi mottakeren midlertidig oppholder seg i et annet europeisk land.

* Mars 2019: Departementet sier seg enig i at praksisen må endres for saker framover i tid. På et tidspunkt etter dette beslutter Nav å vurdere praksis for alle midlertidige opphold i et annet europeisk land og gjennomgå tidligere saker.

* Oktober 2019: Riksadvokaten, som har ansvaret for påtalemyndigheten, varsles om feilen. Soningen blir avblåst for én person som var på vei til å sone en dom for trygdesvindel. Etterlysningen av tre personer trekkes tilbake.

* 28. oktober: Nav-direktør Sigrun Vågeng, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og riksadvokat Tor-Aksel Busch innkaller til pressekonferanse om saken. Det blir kjent at minst 48 mennesker er dømt for trygdesvindel på feil grunnlag. 36 av dem ble dømt til fengsel, og den lengste dommen er på åtte måneders fengsel. 2.400 personer kan ha fått urettmessige pengekrav mot seg.

Kilder: Brev fra Nav og Trygderetten

skandalen som har ført til at minst 48 personer er uriktig domfelt og 2.400 mennesker har fått urettmessige tilbakebetalingskrav fra Nav. Bakgrunnen for dette er en feiltolkning av EØS-regelverket om mottakere av, AAP og dagpenger kan oppholde seg utenlands mens de mottar stønad.

Les også: SV og Rødt vurderer mistillit – krever klare Nav-svar fra Hauglie

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødt-lederen, som tidligere har varslet mistillit mot statsråd Hauglie, forventer også en forklaring fra Hauglie om hvordan det kan ha seg at når alarmen i departementet går 30. august, og folk blir urettmessig dømt 17. september.

– Har statsråden gjort det man burde kunne forevente for å forhindre at folk straffes urettmessig, sa Moxnes.

Vil hjelpe: Regjeringen vil iverksette tiltak for rettshjelp for Nav-ofrene og vurderer egen erstatningsordning

Står til ansvar

Sist gang hans parti reiste mistillit mot en statsråd, fikk de støtte av Arbeiderpartiet, påpekte programleder. Den gang var det daværende justisminister Sylvi Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går det ingen automatikk i dette, gjorde Støre det klart.

Statsråden står fullstendig til ansvar for Stortinget. Nå skal vi høre henne. Denne saken er svært alvorlig, det er en stor skandale hvor mennesker har fått lagt sine liv i grus. Vi må ta dette på største alvor. Jeg utelukker ingenting, sa partilederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre sa at det handler om å få situasjonen kartlagt, og hva Hauglie gjorde da varsellampene ringte. Gjorde hun nok, og gjorde hun det fort nok.

Men først handler det om de som er rammet. At de får oppreisning og unnskyldning.

Fortsatt usikkerhet: Hauglie: Fortsatt ikke fritt fram å motta trygd i utlandet

Høyres parlamentariske nestleder, Svein Harberg, gjorde klart at saker som dette ikke skal skje i det norske systemet. Og karakteriserte det som svikt på mange områder.

– Vi har så langt ikke funnet noen god forklaring på hvorfor dette har skjedd. Det arbeidet skal vi begynne med nå, gjorde Harberg klart, og samstemte med Støre i at de som er rammet av skandalen snarest må få oppreisning og beklagelse.

Støre karakteriserte saken som en svikt på alle nivåer; i regjering, i storting og i domstolene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De tre statsmaktene har ikke forstått dette.

Bakgrunn: Hauglie sa EØS-avtalen gjaldt – Nav fortsatte sin praksis

ABC forklarer: Dette er Nav-skandalen:

Sittende statsråd

Det var mens Arbeiderpartiet satt i regjering at reglene ble innført. Støre gjorde det klart at ingen er fritatt for ansvar. Uansett om det også gjelder Arbeiderpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om det gjelder oss, enten i regjering eller i Stortinget, må vi ta det ansvaret.

– Det er urimelig å fordele skyld her. Det har skjedd feil på flere steder. Derfor må vi ha litt mer tid på dette og gjøre en grundig jobb, la Harberg inn: – Det er betenkelig at domstolsystemet vi har stor tillit til , at ingen på noen av sidene har reagert på dette.

I dag forklarer Hauglie seg for Stortinget. Støre pekte på at både avgåtte og sittende statsråder har ansvar, men den sittende må ha tillit i Stortinget for håndteringen.

– Det var på hennes vakt man fikk kunnskap. Jeg mener den sittende statsråden som får kunnskap er i en helt spesiell posisjon for Stortinget.