Øst- og Sentral-Europa frykter demokratiet er truet

Tross skepsis til etablerte partier og medier engasjerer mange unge i Øst- og Sentral-Europa seg i sivilsamfunnet – som disse klimademonstrantene i Berlin forrige uke – og mener de kan være med på å påvirke utviklingen.
Tross skepsis til etablerte partier og medier engasjerer mange unge i Øst- og Sentral-Europa seg i sivilsamfunnet – som disse klimademonstrantene i Berlin forrige uke – og mener de kan være med på å påvirke utviklingen. Foto: Michael Sohn / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

30 år etter Berlinmurens fall setter folk i Øst- og Sentral-Europa pris på friheten de vant, men de frykter at demokratiet og rettsstaten er truet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for utbredt skepsis til etablerte partier, valg og tradisjonelle medier viser en rapport at folk er optimistiske med tanke på å kunne påvirke og oppnå endring.

Rapporten er basert på YouGov-målinger i sju land: Bulgaria, Polen, Romania, Slovakia, Tsjekkia, Tyskland og Ungarn.

Valg

I alle landene bortsett fra Tsjekkia mener et flertall at demokratiet er truet. I Polen svarer 51 prosent dette, mens andelen i Slovakia er 61.

I Bulgaria mener tre av fire – 76 prosent – at valgene ikke er frie og rettferdige. Den andelen er 54 prosent i Romania og 52 prosent i Ungarn. I Polen og Tyskland svarer henholdsvis 34 og 20 prosent at valgene ikke er frie og rettferdige.

Aktuelt: Nye murer reises 30 år etter Berlinmurens fall

– De unge leder an

– 30 år etter at Berlinmuren falt, reflekterer undersøkelsen tillitskrisen liberale verdier og demokrati står overfor i regionen. Men den viser også noe mer positivt, at folk mener deres stemme kan utgjøre en forskjell, og det er de unge som leder an, sier leder Patrick Gaspard i Open Society Foundations, som har laget rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Troen på at man kan påvirke og bidra til positiv endring er størst blant de unge, i denne sammenhengen aldersgruppene 18–22 år og 23–37 år. I sistnevnte gruppe svarer 59 prosent i Slovakia at de har vært med på en underskriftskampanje det siste året. I Romania og Tsjekkia svarer henholdsvis 43 og 38 prosent det samme.

I alle landene mener unge – særlig unge kvinner – i større grad enn eldre at de har flere muligheter nå enn de hadde i 1990.