Mektig sjialeder med ultimatum til Iraks statsminister

Tusenvis samlet seg på Tahrir-plassen i Bagdad tirsdag.
Tusenvis samlet seg på Tahrir-plassen i Bagdad tirsdag. Foto: Khalid Mohammed / AP

Masseprotestene i Irak fortsetter, og nå slutter også den mektige sjialederen Moqtada al-Sadr seg til demonstrantene med krav om regjeringens avgang.

Da portforbudet trådte i kraft ved midnatt natt til onsdag, hadde titusenvis av demonstranter samlet seg i Tahrir-gaten i Bagdad. Folkemengden var den største hittil i protestbølgen, ifølge observatører.

Også i andre irakiske byer fortsatte protestene tirsdag, og i sjiamuslimenes hellige by Najaf dukket sjialederen Moqtada al-Sadr uventet opp blant tusenvis av demonstranter, angivelig etter å ha kommet i fly fra Iran.

Sadr har lenge krevd statsminister Adel Abdel Mahdis avgang og nyvalg, til tross for at han selv og partiene i den såkalte Saairun-blokken, som er den største i nasjonalforsamlingen, støtter regjeringen.

Sadr inviterte tirsdag rivalen Hadi al-Ameri, lederen av Fatah, den nest største blokken i nasjonalforsamlingen, til et samarbeid for å sikre nødvendig flertall for nyvalg.

Mahdi nekter å gå

Statsminister Abdel Mahdi avviser kravet om regjeringens avgang og ber Sadr om å vise vilje til å finne en politisk løsning på krisen og masseprotestene mot høy arbeidsledighet og korrupsjon.

Minst 240 mennesker har mistet livet og over 8.000 er skadd i voldsomme sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter siden protestene brøt ut 1. oktober.

– Dersom målet ditt er å endre regjeringen, så fins det en enklere vei enn nyvalg. Du og Ameri kan bli enige om å danne ny regjering, skriver statsministeren i et åpent brev til Sadr.

Varsler mistillit

En slik ny regjering vil kunne begynne arbeidet i løpet av dager, om ikke timer, påpeker statsminister Abdel Mahdi.

Sadr avviste tvert utspillet.

– Jeg mente at jeg ved å be deg om å utlyse nyvalg, ga deg en mulighet til å bevare verdigheten, sa han.

– Dersom du nekter, ber jeg straks Hadi al-Ameri om å samarbeide om å reise mistillit til deg i nasjonalforsamlingen, tvitret sjialederen.

Voldsomme sammenstøt

Sikkerhetsstyrkene i Irak har innført portforbud om natten i Bagdad, men dette har mange demonstranter trosset.

Da portforbudet trådte i kraft ved midnatt tirsdag kveld var titusenvis av demonstranter på nytt samlet i sentrum av den irakiske hovedstaden. Bilhorn, fyrverkeri og høy musikk runget i nattemørket og ingenting tydet på at demonstrantene hadde tenkt å ta kveld.

– De klarer ikke å knuse disse protestene, sier 33 år gamle Youssef, som forteller at han har tilbrakt de seks siste nettene på plassen.

Høy arbeidsledighet

Også i Karbala, der 18 demonstranter ble drept og nærmere 900 såret av sikkerhetsstyrkene natt til tirsdag, var det nye protester tirsdag kveld.

Mange irakere lever i fattigdom etter år med amerikansk okkupasjon, krig og konflikt, og arbeidsledigheten er på rundt 25 prosent.

Om lag 60 prosent av landets 40 millioner innbyggere er under 25 år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært