Debatten om britisk nyvalg er i gang – igjen

VIDEO: – Vi er klare for valg, sier Corbyn.

Nok en runde med debatt om nyvalg er i gang i det britiske Parlamentet. Labour-leder Jeremy Corbyn sier partiet nå støtter statsminister Boris Johnsons forslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en debatt om dagsordenen og prosedyren for debatten fikk Johnson fram sitt forslag da klokken nærmet seg 14.30. Regjeringen ber igjen om at det holdes valg 12. desember. Mandag tapte regjeringen en avstemning om dette, men én dag senere er sjansene for å lykkes betraktelig bedre.

Den britiske opposisjonslederen Jeremy Corbyn sier at hans krav om at brexit må utsettes, nå er møtt og at han derfor går med på valg. Tidligere har han avvist nyvalg fordi han først ville sikre at britene ikke krasjet ut av unionen 31. oktober, altså førstkommende torsdag.

Selv om det ser langt bedre ut for regjeringen denne gangen, er det fortsatt ikke enighet om den nøyaktige datoen for valget. Både 9. og 11. desember har også vært nevnt, så det kan fortsatt bli heftig debatt utover ettermiddagen og kvelden.

Johnsons ønske om nyvalg har blitt avvist i Underhuset tre ganger denne høsten, fordi han ikke har klart å samle to tredels flertall – det vil si 434 stemmer – slik valgloven krever.

Se video: Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen

Endrer loven

Det nyeste forsøket på å få støtte til et nyvalg kommer som et separat valgforslag. Det kan vedtas med alminnelig flertall, det vil si 320 stemmer. Mandag fikk Johnsons forslag bare 299 stemmer, så han trenger hjelp fra opposisjonen.

Også Liberaldemokratene og det skotske nasjonalistpartiet SNP er positive til en lovendring som fastsetter en konkret valgdato. I tillegg til å holde valg noen dager tidligere enn regjeringen ønsker, har de to partiene tatt til orde for å endre valgloven slik at 16-åringer får stemmerett. Signalene i mandagens debatt var at de neppe vil stå hardt på et sånt krav i denne omgang.

Fordi det nå er snakk om å vedta en ny lov, er prosessen mer omstendelig enn de tre gangene Johnson har tapt tidligere. Blant annet kan det komme endringsforslag i Underhuset, og det er her eventuelle forslag om alternative datoer kan dukke opp.

Lang dag

Regjeringen har lagt opp til en maratondag, der alle steg i prosessen skal gjennomføres tirsdag. Underhusets leder John Bercow satte en begrensning på fire timer for innledningen og hoveddebatten, så i løpet av kvelden bør det foreligge en fasit og kanskje en valgdato.

Dersom Underhuset vedtar regjeringens forslag, sendes det videre til Overhuset, og til slutt må dronningen gi sitt formelle samtykke. Regjeringen sier det må skje senest tirsdag, slik at Parlamentet formelt kan oppløses tirsdag og gi kandidatene nok tid til å drive valgkamp.

Se video: Johnson sier han heller vil dø enn å utsette brexit

Personvernpolicy