Solberg om Nav-skandalen: – Grenseløst urettferdig og vondt

– Dette burde ikke skje i Norge, og det er derfor vi skal gå grundig gjennom hvorfor det har skjedd, sier statsminister Erna Solberg. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
– Dette burde ikke skje i Norge, og det er derfor vi skal gå grundig gjennom hvorfor det har skjedd, sier statsminister Erna Solberg. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Først og fremst må vi nå rette opp overfor dem som har lidd overlast, sier statsminister Erna Solberg (H) om Nav-skandalen som ble kjent mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er grenseløst urettferdig og vondt. Dette burde ikke skje i Norge, og det er derfor vi skal gå grundig gjennom hvorfor det har skjedd, sier statsministeren til TV 2.

Minst 48 uriktige dommer for trygdebedrageri er avsagt, ifølge Nav. Det har skjedd som følge av at nye EØS-regler fra 2012 ikke ble implementert i Norge.

– Det skulle ikke ha skjedd. Vi jobber med granskingen av hvorfor det skjedde. Og først og fremst må vi nå rette opp overfor dem som har lidd overlast som følge av dette, sier Solberg.

– Svak rettssikkerhet

Påtalemyndigheten og domstolene burde ha oppdaget feilene Nav har gjort i sine vedtak, mener Jan Fridthjof Bernt, ekspert på forvaltningsrett.

– At en rekke personer er straffedømt uten at det juridiske fotarbeidet er godt nok, er ikke mindre enn en skandale for det norske rettsvesen. Den viser hvor svak rettssikkerheten kan være for borgere i en sårbar situasjon, sier Bernt, som er professor ved Universitetet i Bergen, til Dagens Næringsliv.

Bernt påpeker at det er domstolens oppgave å oppdage når forvaltningsorganene gjør feil.

– Her har de åpenbart ikke tatt sin oppgave som garanti for enkeltmenneskers rettssikkerhet tilstrekkelig alvorlig. Det er oppsiktsvekkende at ingen i påtalemyndigheten eller domstolene har oppdaget de åpenbare feilene ved hvordan Nav har forstått reglene, sier han.

– Vi beklager

Han mener også forsvarerne i svindelsakene har sviktet.

NTB har vært i kontakt med Domstolsadministrasjonen for å be om en kommentar til nyheten om Navs feil og opplysningene om at en rekke personer er uskyldig dømt. Kommunikasjonssjef Yngve Brox påpeker at den dømmende virksomheten foregår uavhengig av administrasjonen, men legger til:

– Vi beklager på det aller dypeste at noen kan være dømt for forhold som ikke er strid med norsk lov. Sånn skal det ikke være.

Personvernpolicy