Botswanas regjeringsparti vant valget

Botswanas president Mokgweetsi Masisi venter på å avgi sin stemme på onsdag. Han blir sittende som president etter at regjeringspartiet BDP er utropt til valgets vinner.
Botswanas president Mokgweetsi Masisi venter på å avgi sin stemme på onsdag. Han blir sittende som president etter at regjeringspartiet BDP er utropt til valgets vinner. Foto: Jerome Delay / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Botswanas regjeringsparti (BDP) er utropt til vinner av onsdagens valg. Det betyr også at president Mokgweetsi Masisi blir sittende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv om stemmetellingen fortsatt pågår, har antallet seter i nasjonalforsamlingen som så langt har blitt tildelt BDP, gjort at jeg er forpliktet til å utnevne Mokgweetsi Masisi som Botswanas valgte president, sier høyesterettsjustitiarius Terrence Rannowane fredag.

For å få flertall trengs det minst 51 prosent av de 57 setene i nasjonalforsamlingen. Ifølge foreløpige resultater har BDP vunnet 29 seter.

Valget, som ble avholdt på onsdag, har blitt sett på som ett av de mest spennende valgene i Botswanas historie. Landet har helt siden 1960-tallet vært styrt av BDP, selv om flertallet i nasjonalforsamlingen etter hvert har krympet og partiet for snart 20 år siden ble splittet.

Flere har den siste tiden vært bekymret for landets politiske stabilitet, blant annet som følge av at tidligere president Ian Kharma tidligere i år kunngjorde at han forlot partiet og ville stille seg bak opposisjonsalliansen. Han gikk av som president i fjor.

Opposisjonsledere hadde før valget forhåpninger om at de for første gang siden uavhengigheten i 1966 kunne innta regjeringskontorene.