NAV ba Optikerforbundet fjerne artikkel: – Ikke greit, mener Lysbakken

Oslo 20191003. Audun Lysbakken (SV) under trontaledebatten. Trygve Slagsvold Vedum (SP) th. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20191003. Audun Lysbakken (SV) under trontaledebatten. Trygve Slagsvold Vedum (SP) th. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Audun Lysbakken (SV) etterlyser en forklaring fra arbeids- og sosialministeren etter at NAV ba Norges Optikerforbund om å fjerne en kritisk sak tidligere i oktober. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag 11. oktober ba NAV interesseorganisasjonen Norges Optikerforbund om å fjerne en artikkel de hadde skrevet i forbindelse med innstrammingen av støtte til briller til barn.

I et skriftlig spørsmål publisert tirsdag, etterlyste stortingsrepresentant Audun Lysbakken (SV) en forklaring på hvordan dette kunne skje. Han etterspør også statsrådens «syn på at hennes direktorat prøver å få en organisasjon til å fjerne kritikk av regjeringen».

Lysbakken omtaler artikkelen som kritikk av regjeringen, og mener derfor at det er problematisk at et statlig organ forsøker å få fjernet den.

Ble bedt om å fjerne artikkel

Regjeringens plan er å ha en øvre grense på 1.200 kroner i støtte for vanlige briller og 2.400 for spesialtilpassede briller. I dag finnes det ikke noen grense for kostnader på brilleglass til barn, bare på innfatning. Flere familier som rammes av disse kuttene har reagert sterkt siden forslaget ble lagt frem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om hvorfor man skal endre på ordningen, har arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) lagt vekt på at disse tallene er utarbeidet i samtale med bransjen.

– Da jeg gjennomgikk dette så var det i dialog med optikerne og de store leverandørene, sa Hauglie på Debatten på 10. oktober.

Dagen etter svarte Norges Optikerforbund i en artikkel på sine egne sider at de ikke kjente til en slik kontakt med bransjen.

Det var denne artikkelen NAV ba om å få fjernet, opplyser generalsekretær i foreningen Hans Torvald Haugo til NRK. Etter å ha fått tilsendt dokumentasjon på en korrespondanse med brilleleverandører, gjorde Optikerforbundet endringer i sin artikkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nav svarer at det ikke er urimelig å påpeke faktafeil, og presiserer at de ba Norges Optikerforbund vurdere å ta ned artikkelen til feilen ble rettet.*

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Opsiktsvekkende at ministeren ikke har kommentert saken

Lysbakken har reagert sterkt på at NAV ba om å få artikkelen fjernet. Han sier til NRK at det er oppsiktsvekkende at arbeids- og sosialministeren ikke har kommentert saken.

– Selvfølgelig er ikke det greit. NAV skal ikke opptre som informasjonskontor for regjeringen og prøve å bli kvitt saker som er ubehagelige for regjeringen.

Han mener at en bedre løsning hadde vært å skrive et innlegg om det man mente var feil.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har ikke enda svart på spørsmålet fra Lysbakken. Fristen for å svare er 29. oktober.

*Saken er oppdatert 4. november med svar fra NAV.