Botswanas politiske stabilitet på prøve

Folk står i kø for å stemme utenfor en skole i Gaborone.
Folk står i kø for å stemme utenfor en skole i Gaborone. Foto: Jerome Delay / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Botswana holder onsdag ett av de mest spennende valgene i landets historie. Landets omdømme som ett av Afrikas mest stabile demokratier, står på spill.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landet har helt siden 1960-tallet vært styrt av Botswanas demokratiske parti (BDP), selv om flertallet i nasjonalforsamlingen etter hvert har krympet og partiet for snart 20 år siden ble splittet.

I mai i år ble det imidlertid klart for alle at konfliktene har herjet de innerste maktsirklene i partiet. Tidligere president Ian Khama kunngjorde på dramatisk vis at han forlater partiet og i stedet stiller seg bak opposisjonsalliansen UDC.

Han tok også avstand fra sin håndplukkede etterfølger, president Mokgweetsi Masisi og anklaget ham for å bli stadig mer autoritær.

Khama gikk av i fjor etter å ha sittet som president i to femårsperioder. Masisi har siden tatt avgjørelser som går på tvers av Khamas politiske linje, blant annet da han lempet på forbudet mot elefantjakt, tilsynelatende for å sikre seg større oppslutning på landsbygda.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonsledere mener at de for første gang vil kunne innta regjeringskontorene siden landet ble uavhengig i 1966.

Botswana har store forekomster av diamanter. Innbyggertallet er 2,2 millioner, og av dem er 925.000 registrerte velgere.

Khama er sønnen til Botswanas første president, som var med på å stifte BDP. Han har fortsatt stor innflytelse i landet selv om han ikke lenger er president.