Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»

Kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande mener hun er den beste til å lede Venstre videre og stiller til gjenvalg til våren.
Kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande mener hun er den beste til å lede Venstre videre og stiller til gjenvalg til våren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for et elendig valg, svake målinger og rop om fornyelse skal Venstres valgkomité bruke fire måneder på å utarbeide sitt forslag til ny partiledelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Støy gir ikke tillit blant velgerne. Den måten Venstre har rigget sin debatt om valget av ledelse på landsmøtet i april neste år, er en oppskrift på langvarig støy som vil overskygge politikken, skriver valgekspert Johan Giertsen.

Han er Høyre-medlem og driver nettstedet Poll of polls sammen med Lars Øy (H). Giertsen er overrasket over at et parti nær sperregrensen «kan koste på seg en slik risiko som Venstre gjør ved sin særegne og offentlige ledelses-debatt».

– Det er heller ikke lett å forstå hvorfor mange fremtredende tillitsvalgte deltar i debatten, med risiko for at slik støy kan bidra til å forlenge Venstres problemer med lav oppslutning, skriver han.

Valgkomiteens innstillingsfrist er 6. mars.

Bakteppet for lederdiskusjonen er Venstres skuffende valgresultat på 3,9 prosent i høst, svake meningsmålinger og frustrasjon med regjeringssamarbeidet med Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uro internt

Også internt i Venstre skaper den offentlige diskusjonen frustrasjon. Fylkesleder Torgeir Anda i Trøndelag mener situasjonen som nå er oppstått med «veldig mye støy», kommunikasjonsfaglig ikke er ønskelig.

– Når det blir såpass mye støy, blir det vanskeligere å få fram partiets viktigste budskap, nemlig politikken, sier han til NTB.

Fylkesleder Kjartan Alexander Lunde i Rogaland mener det er uheldig at det stadig kommer drypp som gir et ufullstendig bilde.

– Jeg syns det er viktig at vi er et parti som bygger hverandre opp. Det er ikke alle utspill i mediene som har vært sånn, dessverre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ynkelig

En annen Venstre-kilde mener situasjonen slik den nå er blitt, «ikke er til å leve med på sikt».

– Vi kan ikke holde på sånn. Vi kan ikke ha en reprise av KrF 2018, sier vedkommende.

Valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen rykket mandag hardt ut mot lekkasjene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk løper dessverre ut i offentligheten som anonyme kilder, og det er respektløst. Det er organisatorisk ynkelig, sa han til TV 2.

Valgkomiteen møtes fredag på Fornebu i forbindelse med Venstres landskonferanse til helgen.

Ifølge Venstres kommunikasjonssjef Steinar Haugsvær er prosessen i valgkomiteen lik som tidligere år, med innspill og samtaler på høsten. Valgkomiteen legger fram sin innstilling i februar/mars. Nytt er vesentlig økt reisevirksomhet, opplyser han til NTB.

Økt press

De siste dagene har presset økt mot Venstre-ledelsen.

NTBs oversikt viser at en rekke fylkeslag tar til orde for fornyelse. Men listen over kandidater er sprikende, og mange vegrer seg for å si noe offentlig.

Aller tydeligst har Bergen Venstre, Venstrekvinnelaget og Unge Venstre vært. De vil alle ha Sveinung Rotevatn som ny partileder. Også Abid Raja er foreslått som partileder, av fylkeslaget Troms og Finnmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av fylkeslagenes innspill er imidlertid bare formidlet til mediene anonymt. Saken er betent, i og med at Grande, nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik alle har «stilt seg til disposisjon» for valgkomiteen.

Grande har flere ganger sagt at hun ønsker gjenvalg.

– Det er fordi jeg tror jeg er best til å bringe partiet videre. Jeg vet hvor vanskelig og krevende dette er, og hvor mye det skal jobbes for å komme i mål. Da tror jeg også at jeg kan gjøre den snuoperasjonen som trengs, sa hun til VG mandag.