Knepen seier for Trudeau i Canada

Justin Trudeau og kona Sophie Gregoire Trudeau feiret natt til tirsdag valgseieren i Canada. Foto: AP / NTB scanpix
Justin Trudeau og kona Sophie Gregoire Trudeau feiret natt til tirsdag valgseieren i Canada. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det liberale partiet mistet flertallet i Canadas nasjonalforsamling, men statsminister Justin Trudeau får styre videre i spissen for en mindretallsregjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De liberale, som har hatt klart flertall og 184 av de 338 representantene i nasjonalforsamlingen, gjorde et dårlig valg mandag og ser ifølge prognosene heretter ut til å måtte nøye seg med 157 representanter.

De konservative, med Andrew Scheer i spissen, ligger an til å få 121 representanter. Det er en kraftig framgang fra dagens 99 representanter.

Trudeau og de liberale kan likevel styre videre, men blir heretter avhengige av støtte fra sosialdemokratene i NDP, som ifølge kringkastingsselskapet CRCs prognose ligger an til å få 32 representanter.

– Dere sender oss til Ottawa med et klart mandat, sa han da han proklamerte seieren natt til tirsdag.

Progressiv

– Canada har i dag vendt ryggen til splittelse og negativitet. Dere har tatt avstand fra budsjettkutt og sparetiltak. Dere har valgt en progressiv agenda og en kraftfull klimapolitikk, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Justin Trudeaus popularitet har vært dalende de siste årene, og særlig unge velgere har vendt ryggen til den 47 år gamle statsministeren.

Kritikerne mener at han langt fra har oppfylt valgløftene fra 2015, og skandalene har det den siste tiden vært flere av.

Omstridt

Trudeau har blant annet hisset på seg klimaaktivister og urbefolkning ved å gi grønt lys til bygging av en omstridt oljerørledning mellom Canadas øst- og vestkyst.

Han anklages også for å ha stanset korrupsjonsetterforskningen av et entreprenørselskap med virksomhet i Libya, og han utløste tidligere i år en hissig rasismedebatt da det dukket opp gamle bilder av ham, poserende med brunmalt ansikt og Aladdin-drakt.