Nyvalg i april i Nord-Makedonia

EU-president Donald Tusk orienterte onsdag Nord-Makedonias statsminister Zoran Zaev om at det inntil videre ikke kommer på tale med medlemskapsforhandlinger. Zaev har kunngjort at det skal holdes nyvalg i april. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
EU-president Donald Tusk orienterte onsdag Nord-Makedonias statsminister Zoran Zaev om at det inntil videre ikke kommer på tale med medlemskapsforhandlinger. Zaev har kunngjort at det skal holdes nyvalg i april. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Makedonias politiske ledere har blitt enige om å gjennomføre nyvalg i april etter at EU avviste medlemskapsforhandlinger med landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har blitt enige om at valget skal holdes 12. april 2020, sa statsminister Zoran Zaev etter møtet mellom de viktigste politiske lederne i landet og president Stevo Pendarovski søndag.

EUs ledere klarte fredag ikke å bli enige om å starte forhandlinger om medlemskap med Nord-Makedonia.

Beslutningen i EU om å åpne samtaler med Nord-Makedonia og Albania ble blokkert av Frankrike, Danmark og Nederland. De mener at hele utvidelsesprosessen først må reformeres, og at EU må konsentrere seg om å sette i stand sitt eget hus før nye medlemmer tas opp.

Problemstillingen er nå satt på vent til våren. Ifølge loven i Nord-Makedonia må statsministeren trekke seg 100 dager før valget, og statsminister Zaev trekker seg etter planen 3. januar. I mellomtiden blir en teknisk regjering bestående av både den regjerende koalisjonen og opposisjonen oppnevnt.