Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges

Roger Ryberg (Ap) mottar gratulasjoner og applaus etter å ha blitt valgt til fylkesordfører for Viken torsdag. Her er han på vei opp fra salen for å bytte ut fylkesordførerkjedet fra Buskerud med et nystøpt Viken-kjede.
Roger Ryberg (Ap) mottar gratulasjoner og applaus etter å ha blitt valgt til fylkesordfører for Viken torsdag. Her er han på vei opp fra salen for å bytte ut fylkesordførerkjedet fra Buskerud med et nystøpt Viken-kjede. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiets Roger Ryberg er valgt til fylkesordfører i Viken, det nye fylket hans egen rødgrønne koalisjon nå skal jobbe for å legge ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De 87 representantene fra dagens Akershus, Buskerud og Østfold konstituerte det nye felles fylkestinget torsdag. Kathy Lie (SV) ble valgt til fylkesvaraordfører i storfylket som formelt opprettes 1. januar 2020.

Fylkestinget besluttet at det nye fylket skal styres etter en parlamentarisk modell, med et fylkesråd i stedet for et formannskap. Kun Rødt stemte mot.

Tone Brenna (Ap) ble utpekt til leder for fylkesrådet.

Den ærverdige festsalen på universitetet NMBU i Ås ga Viken fylkestings første møte en storslått ramme, og flere pekte på at det var en historisk dag. Men i salen satt et rødgrønt flertall som altså ønsker å begrave det nye storfylket så fort som mulig.

I samarbeidsplattformen er Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG og SV enige om å jobbe for at Stortinget går tilbake på vedtaket om å slå sammen Akershus, Buskerud og Vestfold. Det håper de skjer etter stortingsvalget i 2021.

Viken fylke får 1,2 millioner innbyggere. Planen har vært at hovedkontoret til det nye fylket skulle ligge i Sandvika, men det rødgrønne flertallet vil beholde dagens tre fylkeshus i håp om at dagens tre fylker skal gjenoppstå.