Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent

En fersk viser klar sammenheng mellom bruk av kontantstøtte og rett og tilgang til barnehageplass. Hvilken måned et barn er født i, har også betydning. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
En fersk viser klar sammenheng mellom bruk av kontantstøtte og rett og tilgang til barnehageplass. Hvilken måned et barn er født i, har også betydning. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En fersk analyse viser klar sammenheng mellom bruk av kontantstøtte og tilgang til barnehageplass. Hvilken måned et barn er født i, har også betydning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aftenposten gjengir resultater fra den nye analysen fra Arbeids- og velferdsdirektoratet (Nav), som viser hvordan kontantstøtten er blitt brukt i årene 2012–2017.

– Rundt halvparten av alle som får barn, bruker støtten i minst én måned. Flertallet av brukerne benytter seg av støtten fra den måneden barnet er blitt 13 måneder til barnehageopptak i august, opplyser forsker Ivar Lima i Kunnskapsavdelingen i direktoratet, en av de tre som står bak analysen.

Tallene viser at barn født i mars og april ligger øverst på brukerlista. I snitt brukte 73 prosent og 74,5 prosent kontantstøtte i minst én måned. Bare 6 prosent født i juli mottar kontantstøtte.

– Det viser at kontantstøtten fortsatt er en viktig ordning spesielt for foreldre som får barn i de månedene, sier Lima.

Slik ordningen har utviklet seg, ser den nå ut til å fungere som en ventestønad, til barn for plass i barnehage. Flere partier, som Ap, SV og Venstre, vil gjøre om kontantstøtten til en nettopp det: en ventestønad.