Polens regjeringsparti håper på ny storeslem i valget

Mange polakker er dypt religiøse katolikker med konservative holdninger til blant annet homofile. I helgen ble det arrangert en nasjonal rosenkransmarsj som en reaksjon på tidligere Pride-arrangementer. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix
Mange polakker er dypt religiøse katolikker med konservative holdninger til blant annet homofile. I helgen ble det arrangert en nasjonal rosenkransmarsj som en reaksjon på tidligere Pride-arrangementer. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lov og rettferdighetspartiet (PiS) sikter igjen mot rent flertall i søndagens valg, slik at det kan føre Polen videre i nasjonalkonservativ retning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For fire år siden sikret PiS seg rent flertall i begge kamrene i nasjonalforsamlingen. Polen tok dermed et langt steg til høyre, noe mange polakker tydeligvis er fornøyd med. Partiet har under valgkampen beholdt en markant ledelse på meningsmålingene.

I Brussel er det derimot liten entusiasme for veivalgene som Polen har tatt siden 2015. Bekymringen er spesielt stor når det gjelder det som oppfattes som angrep på pressefriheten og domstolenes uavhengighet.

– Balansert

Hvis meningsmålingene slår til, vil PiS få en oppslutning på rundt 45 prosent. Det er nok til å gi partiet rent flertall i underhuset, men det avhenger av hvor mange andre partier som kommer over sperregrensen. De tre største opposisjonspartiene håper fortsatt at de sammen vil kunne sikre seg regjeringsmakten.

– Situasjonen er mer eller mindre balansert. PiS får om lag 45 prosents støtte, og sammenlagt har opposisjonspartiene omtrent det samme, sier statsviteren Jaroslaw Flis til nyhetsbyrået DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Favoriserer de store

Polens valgsystem favoriserer imidlertid de største partiene, så PiS kan regne med flere plasser i nasjonalforsamlingen enn hva de tre største opposisjonspartiene vil få hvis de samlet sett får like stor oppslutning som PiS.

De tre inngikk et samarbeid i forkant av vårens valg på nytt EU-parlament. Fellesnevneren er at alle tre er EU-vennlige og at de ønsker å oppheve de omstridte reformene som er innført under PiS, deriblant en domstolsreform. I andre saker, som sosiale spørsmål, klima og økonomi, er de langt mer uenige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det største av de tre partiene er Borgerplattformen (KO), som ifølge målingene ligger an til en oppslutning på 24–28 prosent. Det nest største er Den demokratiske venstrealliansen (SLD), som målingene gir 10–14 prosents støtte. Det minste i opposisjonstrioen er Det polske folkepartiet (PSL), et kristendemokratisk parti som har en god mulighet til å komme over sperregrensen på 5 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Små partier avgjør

PLS' oppslutning vil være helt avgjørende for hvordan nasjonalforsamlingen vil bli seende ut. Hvis partiet havner under 5 prosent, vil det nåværende regjeringspartiet kunne sikre seg et behagelig parlamentarisk flertall.

Det femte opposisjonspartiet som kan komme til å bryte sperregrensen, er det nasjonalistiske og liberale partiet Konfederacja. Meningsmålingene gir det en oppslutning på mellom 4 og 7 prosent, men på grunn av partiets ytterliggående standpunkter, vil det trolig ha problemer med å inngå i en samlingsregjering.

Hvis PiS ikke greier å sikre seg rent flertall, vil det måtte søke støtte fra et mindre parti, og der regnes PSL som det eneste realistiske alternativet.

Tror på kompromiss

PiS vil også kunne danne en mindretallsregjering, mener statsviteren Rafael Matyja.

Men han tror også det er mulig for de tre største opposisjonspartiene å finne sammen om en felles regjeringsplattform, selv om de er svært ulike.

– Det vil bli vanskelig, men la oss huske at fire år med en PiS-regjering var en tøff erfaring for opposisjonspartiene, så det vil være massevis av press for å få en slik koalisjon til å fungere, sier han.