Vender sine kurdiske allierte ryggen – åpner for tyrkisk invasjon av Syria– Trump skjærer ned på USAs rolle som verdenspoliti

Se video.

Norsk professor mener USA endrer sin rolle som ordensmakt og at det kan få uante og dramatiske konsekvenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er store ting som skjer akkurat nå. Det største som skjer er at USA endrer sin rolle som ordensmakt.

Det sier statsviter Torbjørn Lindstrøm Knutsen. NTNU-professoren har internasjonal politikk som spesialfelt. Han mener USA nå driver et høyt spill i Midtøsten, og at det som skjer i dagene og ukene fremover kan få uante og dramatiske konsekvenser for hele regionen.

– Det virker som om det er en omrokkering av styrkeforholdene i Midtøsten som pågår nå, og kanskje til og med en endring i USAs rolle i verden. Og der USA trekker seg ut, der rykker andre inn, sier NTNU-professoren til ABC Nyheter.

Han tror USAs president kan ha overveid et slik scenario i lengre tid, og at det inngår i Trumps ønske om å trekke amerikanske styrker ut av konfliktområder.

– Det er vanskelig å si hvorvidt Trump gjør dette fordi han ønsker å redusere statens utgifter, eller om det er en tilbaketrekning av USAs rolle, som landet har hatt i hele etterkrigstiden. Det kan godt være det siste, mener Torbjørn Lindstrøm Knutsen.

Les også: Trump politisk isolert etter Syria-tilbaketrekning

– Vil påføre PKK et stort slag

Tyrkiske myndigheter opplyser at landets forberedelser til å iverksette en militæraksjon nordøst i Syria nå er ferdig, ifølge Reuters. (AP Photo, File) Foto: AP
Tyrkiske myndigheter opplyser at landets forberedelser til å iverksette en militæraksjon nordøst i Syria nå er ferdig, ifølge Reuters. (AP Photo, File) Foto: AP

Dramaet som utspiller seg i grenseområdene mellom Tyrkia og Syria følges nå av en hel verden.

Etter at USAs president Donald Trump i en telefonsamtale ga Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan grønt lys til å invadere Syria, har Tyrkia oppmarsjert store kampstyrker på grensen mot det nordlige Syria.

– Erdogan ser nå en mulighet til å påføre kurderopposisjonen, og da først og fremst PKK, et stort slag. Jeg tenker at de griper anledningen til å bli kvitt PKK nå. Det kan igjen bidra til at Russland ser en anlending til å øke sin stilling i Midtøsten, og på den måten bidra til en omrokkering av kreftene i denne regionen, sier Torbjørn Lindstrøm Knutsen, som også har bakgrunn fra Luftkrigsskolen i Trondheim.

Han tror Trump ønsker å videreføre sin forgjengers utenrikspolitiske linje med å trappe ned USAs nærvær i konfliktområder.

Fakta om kurderne i Syria

* I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.

* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.

* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.

* Våren 2018 erobret tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere byen Afrin fra kurderne.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS, men president Donald Trump har varslet tilbaketrekning av de 2.000 amerikanske soldatene i området.

* YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

(Kilde: NTB)

– Obama var observant på USAs nedadgående rolle. Nå virker det som om Trump fortsetter den linjen og skjærer ned på USAs rolle som verdenspoliti, som en regulerende aktør i en verdensorden som ble etablert etter 2. verdenskrig, sier statsviteren.

Enorm militærmakt

NATO-landet Tyrkia regnes som en av verdens sterkeste militærmakter, og har et bredt arsenal av avanserte våpen. Tyrkias samlede væpnede styrker er 355.200 aktivt personell, med en reservestyrke på 378.700 personer.

Ifølge åpne kilder har Tyrkia 2.379 stridsvogner, 645 stormpanservogner og 4.336 pansrede personellkjøretøy til rådighet. I tillegg har hæren 330 helikoptre, hvorav 77 kamphelikoptre, fem rekognoseringsfly samt flere titalls lette, middelstunge og tunge droner.

USAs president Donald Trump. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
USAs president Donald Trump. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flyvåpenet er oppsatt med blant annet 27 jagerfly av typen F-5 Freedom Fighter samt 281 rene kampfly av typen F-4 Phantom II, F-16 og F-35 Lightning II.

Les også: Trump og Erdogan diskuterte trygg sone i Syria

«En katastrofe og en skamplett»

Området i Nord-Syria kontrolleres i dag av den kurdiskdominerte SDF-alliansen (Syriske Demokratiske Styrker), der blant annet YPG-militsen inngår. Alliansen er alliert med USA og har kjempet med amerikansk hjelp mot IS i Syria.
SDF-alliansen har tatt de største militære ofrene i kampen mot IS i Syria, og skal ha mistet til sammen 11.000 krigere i den blodige konflikten.

Etter at Det hvite hus kunngjorde at USA ville trekke amerikanske styrker ut fra de nordlige grenseområdene i Syria, tok den politiske debatten fyr i USA.

Den lojale Trump-støttespilleren, den republikanske senatoren Lindsey Graham, sier nå rett ut at Trumps beslutning om tilbaketrekning er «en katastrofe og en skamplett på USAs renommé».

Professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen kommenterer Trumps beslutning slik:

Les også: USA omplasserer 50 til 100 soldater i Syria

– Trump vender dem ryggen

– På denne måten etterlater Trump de kurdiske styrkene i stikken. Han vender dem ryggen. Trump oppfyller det ene løftet etter det andre til sine kjernevelgere, og dette kan oppfattes som nok et frieri til disse. Utspillet om å trekke tilbake de amerikanske styrkene kan også sees på som et som et ønske om å skjære ned på USAs utgifter.

VIDEO: USA gir Tyrkia grønt lys: – Vi forbereder oss på det verste

Det kan tolkes som en strategisk tilbaketrekning fra forpliktelser som USA ikke lenger har råd til, oppsummerer han.

Kongressens øverste leder og Trumps viktigste støttespiller i Senatet, den mektige republikaneren Mitch McConnell, er ikke nådig overfor sin partifelle.

– Amerikanske interesser tjenes best av amerikansk lederskap, ikke av retrett eller tilbaketrekning, sier McConnell.

– En kortsiktig og strategisk tabbe for USA

En konvoy med tyrkiske tanks på vei til grensen mot Syria tidligere i år. (Mehmet Kocacik/Kirikhan/DHA via AP) Foto: AP
En konvoy med tyrkiske tanks på vei til grensen mot Syria tidligere i år. (Mehmet Kocacik/Kirikhan/DHA via AP) Foto: AP

Nå jobbes det intenst med å få på plass et kongressforslag som vil omgjøre Trumps beslutning om å trekke amerikanske soldater ut av de kurdiskkontrollerte områdene i Nord-Syria.

– Det er store ting som skjer nå. Det største som skjer er at USA endrer sin rolle som ordensmakt. Det åpner interessante perspektiv på Trumps stilling på hjemmebane. Hittil har det republikanske partiet stått last og brast med Trump. Men nå gjør Trump noe som blir sett på som kortsiktig og strategisk tabbe for USA. Det slår en kile i det republikanske partiet. Enkelte republikanske talsmenn tar dessuten til orde for å bli kvitt Trump. Det kan derfor tenkes at det innenfor det republikanske partiet kan være en anti-Trump-gruppe, som igjen kan også spille over på den varslede riksrettssaken, påpeker statsviter Torbjørn Lindstrøm Knutsen.

Les også: Pentagon: USA støtter ikke tyrkisk militæroperasjon i Nord-Syria

12.000 IS-krigere kan rømme

Dersom USA trekker seg helt ut av Syria advarer SDF mot risikoen for at sovende IS-celler kan angripe fangeleirene hvor 12.000 IS-krigere fra hele verden er innsperret.

SDF kontrollerer også al-Hol-leiren, der over 70.000 mennesker er internert.

Leder Nancy Pelosi i Representantenes. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Leder Nancy Pelosi i Representantenes. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Minst 9.000 av dem er utlendinger, flesteparten ektefeller og barn av IS-krigere. Noen av de internerte har norsk statsborgerskap.

Leder i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, mener USA svikter sine nærmeste allierte på slagmarken og legger veien åpen for at IS skal gjenoppstå.

– Nok en gang lar president Trump en alliert i stikken i et tåpelig forsøk på å tilfredsstille en autoritær leder, sier Pelosi.

FN forbereder seg på det verste hvis Tyrkia gjør alvor av å invadere det nordøstlige Syria.

– Vi vet ikke hva som kommer til å skje. Vi forbereder oss på det verste, sier FNs humanitære koordinator for Syria, Panos Moumtzis.