Ny varsler har meldt seg i USA

President Donald Trump må forberede seg på riksrettssak. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix
President Donald Trump må forberede seg på riksrettssak. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix Foto: Manuel Balce Ceneta / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nok en varsler med opplysninger om Trumps kontakt med Ukraina har trådt fram. En advokat sier til NBC News at han representerer flere varslere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

New York Times har i helgen skrevet om en ny varsler, denne gangen en person med mer direkte informasjon enn CIA-offiseren som sa fra først.

– Den andre varsleren har blitt spurt ut, sier advokaten Mark Zaid, som uttaler seg i ABC News-programmet This Week.

Zaid representerer den første varsleren. Den CIA-ansatte mannen leverte en rapport om president Donald Trumps telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, der Trump oppfordret ukrainske myndigheter til å etterforske hans politiske rival Joe Biden.

Flere andre amerikanske medier omtaler saken om den nye varsleren, blant andre NBC News.

– Jeg kan bekrefte at mitt firma og mitt team representerer flere varslere i forbindelse med rapporten som ble sendt inn til generalinspektøren for etterretningstjenestene 12. august, sier advokat Andrew Bakaj i en melding lagt ut på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan bety at flere personer med kjennskap til saken vil tre fram i nær framtid.

Riksrettsetterforskning

Trumps telefonsamtale med Ukrainas president 25. juli satte i gang en kjede av hendelser som nå har ført til at de folkevalgte i Representantens hus, der Demokratene har flertall, nå har innledet en riksrettsetterforskning av presidenten.

Joe Biden ligger godt an til å bli demokratenes presidentkandidat i 2020-valget. Det foreligger ingen konkrete beviser mot verken Joe Biden eller hans sønn. Trumps oppfordring er dermed blitt tolket som om han forsøker å få drahjelp til å sverte Biden foran valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å hente inn utenlandsk hjelp i et valg i USA strider mot amerikansk lov.

Trump holder imidlertid fast ved at han ikke har gjort noe galt, og hevder at hans eneste mål har vært å advare om korrupsjon. Han har også oppfordret Kina til å etterforske Biden-familien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tekstmeldinger vekker oppsikt

Som ledd i sin etterforskning grillet torsdag etterretningskomiteen i Representantenes hus Kurt Volker, en av USAs sentrale Ukraina-diplomater.

Volker trakk seg fra stillingen da saken ble kjent, og under intervjuet la han blant annet fram en rekke tekstmeldinger som var sendt mellom fremtredende amerikanske diplomater.

Meldingene viser at de forsøkte å overtale myndighetene i Ukraina til å gå ut offentlig med at de etterforsket Trumps politiske hovedmotstander.

De kobler også i klare ordelag etterforskningen til om Ukrainas president skulle få besøke Det hvite hus.

Les også: Trump kaller riksrettsprosedyren et kuppforsøk