Russland viser støtte til Cuba og Venezuela

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev og Cubas president Miguel Díaz-Canel i Havanna torsdag. Foto: Ernesto Mastrascusa / AP / NTB scanpix
Russlands statsminister Dmitrij Medvedev og Cubas president Miguel Díaz-Canel i Havanna torsdag. Foto: Ernesto Mastrascusa / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Russlands statsminister og visestatsminister har vært på Cuba og i Venezuela for å uttrykke støtte til landene som sliter med sanksjoner fra USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev besøkte nylig Cuba, et land som sliter med energikrise og drivstoffmangel og som også er en av Venezuelas relativt få allierte. Situasjonen er utløst av USAs sanksjoner mot Cuba og Venezuela.

Medvedev sa da at Russland alltid skulle sørge for å finne måter å sikre Cuba olje og landbruksprodukter på.

Denne uka kom så en flåte med forsendelser fra Venezuela til Cuba, enda det er store mangler i Venezuela også.

Takknemlige

Russlands visestatsminister Jurij Borisov var så lørdag i møte med president Nicolás Maduro for å vise Russlands støtte til Venezuela, melder Reuters. Det kriserammede landet er under sterkt press fra USA og flere vestlige land som krever at Maduro går av.

Russland har hele veien, sammen med Kina, vært Maduros sterkeste støttespiller og sendt hjelpeforsyninger. Siden 2006 har russiske myndigheter og oljegiganten Rosneft gitt Venezuela lån og kreditt til en verdi av grovt regnet 150 milliarder kroner.

Borisov mottok lørdag en formell takk fra Venezuelas visepresident Tareck El Aissami, spesielt for tilretteleggelsen av utsendelse av olje fra landet.

Godt samarbeid

Borisov understreket på sin side at Russland fremdeles støtter Maduro, og etter et besøk i presidentpalasset Miraflores senere lørdag, sa Borisov at det hadde vært en «utrolig dag» med gjennomgang av bilaterale forhold, særlig innen sektorene olje, landbruk og militære går samarbeidet bra, ifølge ham.

Da president Nicolás Maduro var i Moskva i september, var Venezuelas gjeld til Russland så vidt et tema i samtalen med president Vladimir Putin.

Verken Putin eller Maduro sa noe om framtidig økonomisk støtte, men ifølge Putin kommer Russland til å opprettholde samarbeidet med Venezuela både når det gjelder energi, helsehjelp og matforsyninger.

Personvernpolicy