Stortingets trontaledebatt:Her klasker Hoksrud Senterpartiets sentraliserings-liste i bordet

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Senterpartiet har altfor lenge fått lov å svartmale utviklingen i distriktene. Sentraliseringen var verre mens Senterpartiet regjerte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var budskapet fra Frps Bård Hoksrud etter at Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad torsdag hadde holdt sitt hovedinnlegg i Stortingets trontaledebatt.

Der fyrte Hoksrud løs mot Senterpartiet, som fra 2005-2013 deltok i Stoltenberg-regjeringen sammen med Ap og SV:

  • Vet Sp at antall heltidsbønder ble halvert med Sp i Landbruksdepartementet, mens med Frp i regjering har antall heltidsbønder steget med nær 5 prosent?
  • Vet Sp at bøndene har hatt en vesentlig bedre inntektsutvikling under oss enn med Sp i Landbruksdepartementet?
  • Vet Sp at under dem ble det i snitt lagt ned 24 små grendeskoler per år, mens det har blitt lagt ned elleve per år under oss?
  • Vet Sp at det ble lagt ned akuttfunksjoner på fire sykehus under de rødgrønne, mot to under oss?
  • Vet Sp at det ble lagt ned akuttfunksjoner på fire sykehus under de rødgrønne, mot to under oss?
  • Vet Sp at de la ned seks fødeavdelinger, mot to under denne regjeringen?

Ett av disse punktene fra Hoksrud er imidlertid feil, viser en faktasjekk ABC Nyheter har gjort: Påstanden om at bøndene har vesentlig bedre inntektsutvikling under Solberg-regjeringen enn mens Sp styrte Landbruks- og matdepartementet (se lenger ned i saken!).

– Planlagt og systematisk sentralisering

Marit Arnstad påberopte seg i trontaledebatten at det er forskjell på de nedleggingene Hoksrud listet opp, og det som skjer under Solberg-regjeringen:

– Det Senterpartiet har vært opptatt av, er den planlagte og systematiske sentraliseringa som denne regjeringen har satt i gang. Alle ser at det har vært endringer i samfunnet. For landbrukets del har det vært en enorm produktivitetsvekst de siste 30 årene, svarte Arnstad og slo tilbake:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det er den systematiske, planlagte gjennomgangen av sektor etter sektor der denne regjeringen ønsker sentralisering, sa Arnstad og kom med sin liste:

  • Politireformen
  • Kommunereformen
  • Nav-kontorene
  • Skattekontorene
  • Sentralisering av domstolene.

– Alt dette kommer ikke av seg sjøl. Det er planlagt av Høyre og Frp i regjering, sa Arnstad.

– Kan dere bare skylde på «utviklingen» for det Hoksrud påpeker skjedde mens Senterpartiet var i regjering, Marit Arnstad?

– Det er dobbelt så mange kommuner nå som har befolkningsnedgang, som det var da vi gikk ut av regjering. Det er den viktigste markøren i distriktspolitikken, framholder hun overfor ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykehusnedlegging og bompengesmell

– Hva syns du om Marit Arnstads svar, Bård Hoksrud?

– Det blir altfor enkelt. Man må være ærlig på å fortelle hva man har gjort selv.

SP-SENTRALISERING: – Det ble lagt ned mer mens Senterpartiet satt i regjering, hevder Bård Hoksrud (Frp). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SP-SENTRALISERING: – Det ble lagt ned mer mens Senterpartiet satt i regjering, hevder Bård Hoksrud (Frp). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Kan du komme unna at eksempelvis politireformen har gitt sentralisering?

– Det er et faktum at det er flere heltidsbønder nå enn under Sp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det er kanskje lagt ned flere småbruk?

– Det ble lagt ned flere bruk og grendeskoler mens Senterpartiet satt i regjering, repliserer Hoksrud.

– Alle husker Liv Signe Navarsete da hun var så sinna under nedlegging av Lærdal sykehus. Denne regjeringen har laget nasjonal sykehusplan som nettopp legger på plass strukturen. Da slipper vi diskusjonene hvert år. Nå har det vært diskusjon ett sted, mellom Kristiansund og Molde, legger han til.

– Tror du ikke at Sp i slike saker ble offer for sin storebror i regjering, Ap?

– De må i alle fall stå ansvarlige for det de gjør i regjering, svarer Hoksrud.

I Stoltenberg-regjeringen var kampen om nedlegging av Lærdal sykehus en av sakene der Senterpartiet internt kjempet mot nedlegging, men tapte. Det utløste sterke reaksjoner mot og hos Liv Signe Navarsete.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hoksrud og bondeinntektene

Frp-politikeren hevdet at bøndene har vesentlig bedre inntektsutvikling under Solberg-regjeringen, der Frp inntil KrF kom i regjering har hatt landbruksministeren, enn med Senterpartiet i sjefsstolen.

Totalkalkylene for landbruket, som er det tekniske grunnlaget for partene i de årlige jordbruksoppgjørene, sier noe annet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste fire årene med rødgrønn regjering ga en inntektsutvikling fra 199.200 kroner per årsverk i 2009, til 284.500 i 2012. Det gir en vekst i vederlaget til arbeid og bondens nedlagte kapital på 42,8 prosent.

Fra 2014 til 2018 økte inntekten fra 309.300 til 336.600 kroner, en pluss på 8,8 prosent over fire år.

Det som er riktig, er at Solberg-regjeringen har skaffet de aller største bøndene en formidabel vekst i offentlige tilskudd – tatt fra små og mellomstore bruk.

Under daværende landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) skjedde en stor omfordeling av statlige midler. Det gikk gjennom i Stortinget takket være støtte fra Kristelig Folkeparti, som den gang var i opposisjon.

Les: Sylvi Listhaug utløser stor omfordeling i norske bygder