600 millioner skal spares inn på leieutgifter

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland sier staten leier stort og dyrt og sier staten skal kutte i leieutgiftene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland sier staten leier stort og dyrt og sier staten skal kutte i leieutgiftene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten bruker flere milliarder kroner i året på å leie kontorlokaler. På ti år har regjeringen planer om å spare inn 600 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Planene er en del av forslaget til statsbudsjett for neste år.

– Vi skal redusere pengebruken i leiekostnader med 15 prosent. Det er et konservativt anslag og tilsier 600 millioner kroner i sparte skattepenger. Det kan brukes på mange fornuftige ting fremfor å betale leie, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) til Nettavisen.

Onsdag lanserte Statsbygg en portal som viser statens leiekontrakter.

Portalen viser at staten bruker 11 kvadratmeter mer kontorplass per ansatt sammenlignet med private, og totalt bruker staten 16,6 milliarder i året på leie av kontorer, skriver nettstedet.

Etaten som bruker mest penger på leieutgifter, er politiet, 1,7 milliarder kroner i året. Deretter kommer Nav, som bruker 1,073 milliarder kroner i året. Begge etatene har lokaler over hele landet.

– Staten leier dyrt og stort. Det kan vi ikke gjøre. Vi skal leie til en fornuftig pris. Det handler om fornuftig bruk av skattebetalernes penger, og det handler om klimaavtrykk. Staten bør være like god kapitalist som de vi leier hos, sier Mæland til Nettavisen.