Alt om valget
Følg valget:

Med «selvmordsklausul» i 2021Monsterfylket Viken vil oppløse seg selv

NORGES STØRSTE: Tonje Brenna ble 1. oktober presentert som første fylkesrådsleder i det nye storfylket Viken, som er blitt Norges største valgkrets med 963.349 stemmerettigede per september. Viken som oppstår 1. januar, består av Østfold, Akershus og Buskerud.
NORGES STØRSTE: Tonje Brenna ble 1. oktober presentert som første fylkesrådsleder i det nye storfylket Viken, som er blitt Norges største valgkrets med 963.349 stemmerettigede per september. Viken som oppstår 1. januar, består av Østfold, Akershus og Buskerud. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

De røde og grønne partiene tar styringen med Viken og presenterte tirsdag sin politiske plattform. Den inkluderer oppløsning. Hovedsetet blir i Galleri Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rødgrønne partiene i det nye monsterfylket Viken går inn for å oppløse seg selv om to år og dropper planene om et nytt, kostbart fylkesbygg på en allerede innkjøpt tomt i Sandvika i Bærum.

Det ble klart da Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG og SV tirsdag inviterte til Skårer gård i Lørenskog for å presentere sin politikk for det nye, tvangssammenslåtte fylket Viken, som strekker seg fra Svinesund til Geilo – men omgår Oslo.

Plattformen avklarer det mange har vært spent på:

De rødgrønne Viken-politikerne gjør det kollegene i det tvangssammenslåtte Troms og Finnmark gjør, inkluderer en selvmordsklausul.

– Hva tenker du om å fortsette som Viken eller å oppløse det hvis et nytt Storting i 2021 åpner for begge alternativer?

– Det er mange ulike meninger i alle partier. Det vi har sagt i plattformen, er at etter stortingsvalget i 2021 skal fylkesrådet legge fram en sak for fylkestinget hvor vi anmoder om å ta kontakt med regjering og Storting med sikte på å oppløse Viken.

Det sier påtroppende fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) til ABC Nyheter.

– En kjempeseier for Senterpartiet

– For meg er det viktig å si at vi ikke går til jobben med forbehold for at vi skal oppløses. Oppgavene vi skal gjøre for Viken, skal jo løses på Østlandet uansett. Kommer vi fram til en bedre kollektivløsning, vil vi jo ikke ødelegge den etterpå, understreker Brenna.

– Ap hele tiden vært tydelig på at Stortinget skal ta denne avgjørelsen. Vi kommer til å konsentrere oss om å levere på alle punkter. Så får vi ta denne problemstillingen når den melder seg etter valget i 2021, legger hun til.

Senterpartiets førstekandidat Anne Beathe K. Tvinnereim er svært fornøyd med enigheten som er oppnådd med de tre andre partiene.

VIKENS SP-TOPP: Anne Beathe K. Tvinnereim gleder seg til samarbeid med Miljøpartiet De grønne om miljø og klima. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
VIKENS SP-TOPP: Anne Beathe K. Tvinnereim gleder seg til samarbeid med Miljøpartiet De grønne om miljø og klima. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Jeg er utrolig glad for at de fire partiene klarte å skrive oss sammen. Både fordi vi ønsker oppløsning, men også fordi det blir en veldig god rødgrønn politikk mens vi venter på omorganisering, sier hun til ABC Nyheter.

– Vi skal sende søknad om å oppløse Viken i 2021. Det er en kjempeseier for Senterpartiet. Vi har også fått programfesta at vi skal beholde fylkeshusene og ikke bygge fylkeshus i Sandvika, slik fellesnemnda har vedtatt. Det er allerede kjøpt inn en tomt midt i Sandvika sentrum, forteller Tvinnereim.

Mot E18- og Gardermoenutbygging

Av plattformen går det fram at den skisserte, bompengefinansierte utvidelsen av E18 vest for Oslo er i strid med Fylkesrådets ønske.

Det nye fylket «legger til grunn at veikapasiteten ikke skal øke og at kostnad og bompengene for prosjektet skal reduseres. Fylkesrådet forutsetter at Regjeringen ikke forskutterer videre planlegging av E18 før Oslo og Viken (tidl. Akershus), som er de lokale parter, har kommet til enighet», heter det.

Flytrafikken er i all hovedsak et nasjonalt anliggende, men arealbeslagene fra flyplasser samt lokal forurensing og støy er spørsmål som berører våre innbyggere i stor grad, skriver samarbeidspartiene.

Fylkesrådet sier derfor tydelig nei til å utvide flyplassen på Gardermoen med en tredje rullebane.

Natur og Ungdom jubler for planene om å skrinlegge rullebanen og utvidelsen av E18.

– Dette er virkelig gode nyheter, og politikerne har lyttet til alle ungdommene som har klimastreiket når de vil skrinlegge disse klimaverstingene. Når Viken fylke nå går imot en tredje rullebane, må det få konsekvenser, sier Gaute Eiterjord, Leder i Natur og Ungdom i en pressemelding.

I andre deler av storfylket ønsker samarbeidspartiene å knytte sammen nasjonalparkene på Hardangervidda og Hallingskarvet blant annet ved å legge RV7 i tunnel av hensyn til villreinstammen.

Fylkesrådet sier nei til bygging av vindturbinparker i urørt natur og viktige friluftsområder, og vil støtte opp om kommuner som sier nei til etablering av vindturbinparker.

– En motmakt til regjeringen

– Hva blir profilen til Norges største valgkrets, Tonje Brenna?

– Ved valget stemte over 300.000 på de røde og grønne partiene, inkludert Rødt, som ikke blir med i fylkesrådet. Vi vant med ni mandater, sier Arbeiderpartiets Tonje Brenna, som blir Vikens første fylkesrådsleder, til ABC Nyheter.

Ap (22), Sp (12) MDG (7) og SV (4) har sammen med Rødt (3) 48 av 87 mandater i Viken fylkesting.

– Det er et markant signal fra velgerne. Det oppfatter vi som at folk ønsker en annen retning for Viken enn regjeringen, sier Brenna og legger til:

– Vi vil bli en motmakt til regjeringen, stå på for desentraliserte tjenester, mindre forskjeller og sterkere fellesskap.

Hun tar valgresultatet som en klar beskjed om at folk er med på at vi må redusere klimautslippene.

Sp gleder seg til MDG-samarbeid

I fylkesrådet har Ap og Sp tre representanter hver, MDG to og SV en. Interessant er at Sp, som i media den siste tida har vært utsatt for kritikk for klimapolitikken, skal ha fylkesråd for klima og miljø.

Deres førstekandidat, 2. nestleder Anne Beathe K. Tvinnereim, er imidlertid kjent for en helt annen klimaprofil enn nestleder Ola Borten Moe.

– Det blir spennende å utforme en miljø- og klimapolitikk for hele Viken sammen med MDG. Det tror jeg kan bli veldig bra, sier Tvinnereim.

– Det er et annet inntrykk om forholdet til MDG enn man kan ha fått i media den siste tiden?

– Det handler om MDG på nasjonalt nivå. I Viken har vi ikke så mange krevende, prinsipielle saker i fanget. I Østfold og Buskerud har Sp og MDG allerede hatt et samarbeid, forteller Tvinnereim.

Fordelingen av personer på poster er ikke klarlagt enn.

Senterpartiet får hånda på rattet også for næring, distrikt og fylkesveier.

Vil eie kollektivtrafikken

Kollektivtrafikk er en av fylkenes viktige oppgaver.

– Hva er planene for kollektivtrafikk i det sammenslåtte Viken?

– Jeg er opptatt av at Viken skal eie sitt eget kollektivselskap, svarer fylkesrådsleder Tonje Brenna.

I dag er det tre selskaper: Østfold Kollektivtrafikk, Brakar i Buskerud og Ruter som eies av Oslo og Akershus i fellesskap.

– Vi må ha et nært samarbeid med Oslo og med Vy. Og det er viktig at organiseringen av Vikens kollektivtrafikk får kraft nok til å få gode avtaler med Vy, framholder Brenna.

Plattformen går inn for å opprette et felles billettsystem for Oslo og hele Viken.

Mat, nærhet og anstendighet

– Vi har fått gjennom Aps valgkampsak om gratis skolemat på de videregående skolene. Det vil vi forsøke å innføre så raskt vi kan, sier hun fornøyd.

– Blir det fritt skolevalg?

– Vi slår fast at elevene skal få gå på nærskolen. Vi vil ikke ha mer konkurranse blant ungdommene. Det viktigste er at alle skal ha et likeverdig tilbud uansett karakterer. Med karakterbasert opptak er det ikke fritt valg for alle, bare for dem med best karakterer, svarer Brenna.

Fra før har Buskerud og Østfold et nærskoleprinsipp. Akershus har opptaksområder.

– Her er det også en stor jobb som skal gjøres for å få på plass et regelverk som er like godt i Hallingdal som i Lillestrøm.

Brenna forteller at fylket også skal gjøre mer for å bidra til et anstendig arbeidsliv, og som stor innkjøper og arbeidsgiver utvikle en egen Viken-modell med krav om tariffavtale, lærlinger og så videre.

– Jeg mener vi som lokalpolitikere har gjort altfor lite for å vise at det er et konkurransefortrinn å behandle folka sine ordentlig, sier Tonje Brenna.

Les den politiske plattformen til Fylkesrådet i Viken