Taliban-trusler kaster skygge over valget i Afghanistan

En afghansk soldat foran en valgplakat av Afghanistans president Ashraf Ghani, som stiller til gjenvalg i lørdagens valg. I alt stiller 18 kandidater.
En afghansk soldat foran en valgplakat av Afghanistans president Ashraf Ghani, som stiller til gjenvalg i lørdagens valg. I alt stiller 18 kandidater. Foto: Rahmat Gul / AP

Mens det afghanske folk forbereder seg på lørdagens presidentvalg, truer Taliban med angrep mot alle som vil gjøre sin borgerplikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban varslet torsdag angrep mot sikkerhetsstyrker ved valglokaler og veisperringer for å hindre folk i å stemme i lørdagens presidentvalg.

De har tidligere sendt selvmordsbombere til valgkamparrangementer og valglokaler. Flere titalls mennesker har mistet livet i angrepene, og i torsdagens uttalelse heter det at Talibans krigere har fått ordre om å ta i bruk alle tilgjengelige midler for å hindre valget.

Videre heter det at folk bør holde seg hjemme om de skal være trygge.

Taliban-bevegelsen mener presidentvalget er en sammensvergelse for «å implementere okkupantenes mål» i landet. 18 kandidater stiller til valg, blant dem sittende president Ashraf Ghani. Ghanis regjering anses av Taliban som nikkedukker for USA.

Fakta om presidentvalget i Afghanistan:

* 18 kandidater stiller til valg for å bli landets president, blant dem sittende president Ashraf Ghani.

* Abdullah Abdullah er ansett som Ghanis fremste utfordrer. Abdullah stilte også i presidentvalget i 2009 og 2014. Han kom på andreplass i 2014-valget, og har siden hatt stillingen som regjeringssjef under maktdelingsavtalen med president Ghani.

* Blant de andre kandidatene er den krigsherren Gulbuddin Hekmatyar en av de mest kjente. Han leder partiet Hezb-i-Islami, som tidligere var landets nest største militante gruppe.

* For å vinne valget i den innledende runden, må en enkelt kandidat få mer enn halvparten av stemmene. Om ingen kandidat får dette, blir det en andre valgrunde mellom de to kandidatene med flest stemmer.

* Blir det en runde to, forventes det at den vil gjennomføres innen to uker etter resultatene fra den første runden offentliggjøres.

* Innledende valgresultater er ventet 19. oktober, med en offentliggjøring av det endelige valgresultatet planlagt 7. november. Det har imidlertid ofte vært forsinkelser i forbindelse med valg siden Afghanistan ble demokratisk.

Hard straff

Taliban straffet afghanere som deltok i det siste valget for fem år siden.

En mann ved navn Ahmed, som har snakket med AP, forteller at han sist gang fikk pekefingeren kappet av. Han ville ikke si etternavnet sitt, da provinsen han bor i, kontrolleres av Taliban.

Ahmed, som er snekker og under 2014-valget arbeidet med et prosjekt for regjeringen, sier han fryktet at det skulle gå langt verre. Han hadde sett videoer av folk som ble halshugget av Taliban fordi de arbeidet for regjeringen.

– Jeg vet at jeg burde stemme av kjærlighet til landet mitt, men jeg ser på kandidatene og tenker at ingen av dem er verdt risikoen, sier han.

Saken fortsetter under bildet...

Afghanske Mohammad, som her har skjult fjeset sitt av sikkerhetshensyn, viser hånden der han fikk en del av pekefingeren avkappet etter å ha avlagt stemme i presidentvalget i 2014. Foto: Ebrahim Noroozi / AP
Afghanske Mohammad, som her har skjult fjeset sitt av sikkerhetshensyn, viser hånden der han fikk en del av pekefingeren avkappet etter å ha avlagt stemme i presidentvalget i 2014. Foto: Ebrahim Noroozi / AP

Stengte valglokaler

Til sammen skal det utplasseres 72.000 medlemmer av sikkerhetstyrkene for å beskytte valglokalene. I tillegg skal mellom 30.000 og 40.000 soldater være i beredskap for å bistå dersom det finner sted angrep.

Myndighetene har brukt åtte måneder på å planlegge sikkerheten under valggjennomføringen. Utenfor alle de 4.942 valglokalene i landet vil det være tre ringer med politisperringer. De to innerste skal bestå av politi og sikkerhetsstyrker, mens det i den tredje og ytterste ringen skal være militære styrker.

Innenriksminister Massoud Andarabi har likevel måttet stenge 431 valglokaler. De er ifølge ham for vanskelige å sikre, enten fordi de er under Talibans kontroll, eller fordi Taliban kan true nærliggende landsbyer.

FNs Afghanistan-utsending Tadamichi Yahamoto har oppfordret Taliban til «å avstå fra enhver aktivitet som kan forstyrre valget».

Presidentvalget finner sted en måneds tid etter at samtaler mellom USA og Taliban ble avbrutt av president Donald Trump. Da hadde USA og Taliban siden juli i fjor forhandlet om en politisk løsning på konflikten.

Valgarbeidere frakter ut valgurner under forbereredelsene til presidentvalget i Afghanistan. Foto: Rahmat Gul / AP
Valgarbeidere frakter ut valgurner under forbereredelsene til presidentvalget i Afghanistan. Foto: Rahmat Gul / AP

Personvernpolicy