SV positiv til regjeringssamarbeid med MDG

MDGs nasjonale talsperson Une Bastholm og SV-leder Audun Lysbakken, her under partilederdebatten på Stortinget etter høstens fylkes- og kommunevalg. Dersom det er opp til Lysbakken, kan de begge to sitte i regjering ved en eventuell valgseier i 2021. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
MDGs nasjonale talsperson Une Bastholm og SV-leder Audun Lysbakken, her under partilederdebatten på Stortinget etter høstens fylkes- og kommunevalg. Dersom det er opp til Lysbakken, kan de begge to sitte i regjering ved en eventuell valgseier i 2021. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Ap og fagbevegelsen debatterer regjeringssamarbeid med MDG ved en eventuell valgseier i 2021, holder SV døren vidåpen for miljøpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For oss er det ikke navnet på partiet som avgjør om vi kan sitte i regjering med dem, sier SV-leder Audun Lysbakken til Vårt Land.

Tonen er en litt annen enn fra SVs gamle regjeringspartnere Ap og Sp. Ap-leder Jonas Gahr Støre har ikke villet snakke om et MDG-samarbeid og har omtalt debatten som «et blindspor».

Sentrale deler av fagbevegelser har uttrykt sterk skepsis til et eventuelt MDG-samarbeid i en fremtidig regjering, spesielt på bakgrunn av miljøpartiets programfestede utfasing av oljenæringen de neste 15 årene. Samtidig har mange Ap-topper åpnet for et tettere samarbeid med miljøpartiet.

– For SV er det politikken som avgjør hvem det er naturlig å samarbeide med. Vår holdning har hele tiden vært at ikke vi ikke vil lukke dørene til noen av opposisjonspartiene, sier Lysbakken.

Fredag skal SV ha sitt første landsstyremøte etter lokalvalget, og Lysbakken varsler at partiet kommer til å diskutere sine hovedkrav til en fremtidig rødgrønn regjering.

Oversikt: Lekkasjer fra statsbudsjettet for 2020