Bidens sønn fikk jobb i Ukraina – fikk Trump på nakken

Hunter Biden (49) er en av de sentrale skikkelsene i Ukraina-kontroversen som har utløst riksrettsprosess i USA. Foto: AP / NTB scanpix
Hunter Biden (49) er en av de sentrale skikkelsene i Ukraina-kontroversen som har utløst riksrettsprosess i USA. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hunter Biden (49), sønnen til Joe Biden, var mannen president Donald Trump ønsket gransket i Ukraina. Hans fortid i et ukrainsk gasselskap er årsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forsøket på å få 49-åringen gransket har Trump i stedet havnet i det som muligens er hans mest krevende politiske situasjon – en alvorlig varslersak og en riksrettsprosess.

Hunter Biden har på sin side havnet i bakgrunnen. Han ble i 2014, da hans far var visepresident i Barack Obamas administrasjon, valgt inn i styret i det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings, som anklages for korrupsjon.

Utbredt korrupsjon

Burisma var den gang eid av den omstridte prorussiske forretningsmannen Mykola Zlochevskej, som mellom 2010 og 2012 ledet det ukrainske departementet for miljø og naturressurser.

Zlochevskej, som ble anklaget for å sikre kontrakter til sitt eget selskap via administrasjonen, flyktet til Russland i 2014 etter den provestlige, korrupsjonsfiendtlige revolusjonen i Ukraina.

Samme måned ble 23 millioner dollar i Zlochevskej britiske kontoer fryst og flere granskinger om mulig hvitvasking åpnet i både Storbritannia og Ukraina. I Ukraina var det statsadvokat Viktor Shokin som etterforsket saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Joe Bidens rolle

Joe Biden, som selv spilte en sentral rolle i flere av reformene i Ukraina, ba om Shokins avgang som følge av svake resultater i kampen mot korrupsjon. Trump og hans advokat Rudy Giuliani har anklaget Joe Biden for å ha kommet med forespørselen for å beskytte sønnen Hunter. Men også EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), i tillegg til en rekke ukrainske aktivister, ba om at Shokin skulle gå av. Flere anklaget Shokin for tilsløring av korrupsjonssaker og sabotasje av ukrainske reformer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Yuriy Lutsenko, som fram til slutten av august var statsadvokaten i Ukraina, har også uttalt at det ikke foreligger bevis som tilsier at Joe Biden handlet på vegne av sin sønn i Shokin-saken. Han har også slått fast Hunter Biden ikke brøt ukrainske lover.

Overrasket

En ikke navngitt ukrainsk kilde i landets forretningsmiljø forteller nyhetsbyrået AFP at flere var overrasket over at Hunter Biden takket ja til jobben i Burisma, et selskap som slet med et dårlig rykte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror hovedårsaken til at Biden tok jobben var for å styrke Burismas omdømme. Det er derfor de betalte ham 50.000 dollar i måneden, sier kilden.

Burisma presenterte i 2014 seg som den største private produsenten av naturgass og en av de ledende gassprodusentene i Ukraina. Selskapet kunngjorde det året at Biden skulle lede deres jusavdeling og representere gigantens «internasjonale organisasjoner».